Sinds 1 juli 2023 verplicht: visie werkgever en werknemer op re-integratie
Re-integratieverplichtingen bij ziekte gelden voor zowel de werkgever als werknemer, zodat het re-integratietraject zo goed mogelijk wordt doorlopen. Onderlinge communicatie is daar een belangrijk onderdeel van. In de praktijk wordt communicatie over het re-integratietraject dan ook in veel gevallen al schriftelijk vastgelegd, maar sinds 1 juli 2023 geldt daartoe ook een wettelijke plicht. De werkgever én werknemer zijn sindsdien verplicht hun visie te geven op het verloop van het re-integratietraject.
Wat moet worden vastgelegd?
Het vastleggen van de visie op de afspraken in het kader van de re-integratie moet in ieder geval plaatsvinden bij het opstellen van het plan van aanpak, bijstellingen daarvan en de eerstejaarsevaluatie. Dit kan gaan over bijvoorbeeld twijfels ten aanzien van wat passend werk is of over het advies van de bedrijfsarts.
Doel plicht
Een van de doelen van deze plicht is het bereiken van meer betrokkenheid bij de re-integratie. Daarnaast strekt de plicht tot bevordering van de communicatie over de re-integratie en daarmee het succesvol doorlopen van het re-integratietraject.
Belangrijk voor de praktijk
- De plicht tot het vastleggen van de visie op het re-integratietraject geldt niet met terugwerkende kracht, maar alleen voor stukken die worden opgesteld ná 1 juli 2023. Zie hiervoor de publicatie in de Staatscourant.
- De plicht is toegevoegd aan artikel 4 lid 2 van de Regeling procesgang eerste en tweede ziektejaar.
- Deze nieuwe (uitbreiding van de) wet geldt ook voor werkgevers die eigenrisicodrager zijn voor de Ziektewet.
- De nieuwe formulieren vindt u op de website van het UWV.