Gemeenten hebben veelal te maken met problemen op het gebied van veiligheid. Het gaat dan bijvoorbeeld om drugsoverlast, huiselijk geweld, wanordelijkheden, branden en rampen. De burgemeester is het bevoegd gezag als het aankomt op problemen op veiligheidsgebied. Hij is de lokale veiligheidsbestuurder die belast is met handhaving van de openbare orde en veiligheid.
De burgemeester heeft wettelijke bevoegdheden nodig als optreden daarom vraagt. Die bevoegdheden volgen niet alleen uit de Gemeentewet, maar ook uit bijzondere wetten zoals:
- de Wet tijdelijk huisverbod;
- de Wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg;
- de Wet zorg en dwang;
- de Wet Bibob;
- de Alcoholwet;
- de Opiumwet.
Advies en hulp bij problemen op het gebied van openbare orde en veiligheid
Ingrijpen door de burgemeester betekent vaak een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer. Een noodbevel beperkt mensen immers in hun bewegingsvrijheid. De burgemeester kan iemand verplichten om tijdelijk zorg toe te staan of zich verplicht op te laten nemen. Het is belangrijk dat in dit soort gevallen zorgvuldig te werk wordt gegaan en dat alle procedurele regels in acht worden genomen. Niet zelden leiden besluiten van de burgemeester tot procedures bij de rechter om de rechtmatigheid van het handelen van de burgemeester te laten toetsen. Het niet in acht nemen van de wettelijke bepalingen en procedureregels kunnen bovendien leiden tot een schadevergoedingsplicht voor de gemeente. Een advies of quickscan op een besluit kan voorkomen dat fouten worden gemaakt.
Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te horen wat onze advocaten en adviseurs voor u kunnen betekenen: 079 - 3631919.
Spoedhulp voor gemeenten bij tijdelijk huisverbod, crisismaatregel verplichte zorg en inbewaringstelling zorg en dwang
Voor gemeenten zijn wij 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar en staan we klaar om tegen vaste tarieven de zaak uit handen te nemen.
Het opleggen van een tijdelijk huisverbod, crisismaatregel of inbewaringstelling vereist vaak onmiddellijk actie van de gemeente. Ook moeten soms stukken op zeer korte termijn worden ingediend bij de rechtbank.
Gemeenten kloppen veelal aan bij Vijverberg, omdat de termijnen soms te kort zijn om de zaak zelf adequaat te kunnen oppakken. De advocaten en adviseurs van Vijverberg kunnen u op zeer korte termijn helpen bij het samenstellen van het dossier en opstellen van het besluit, maar zijn ook graag behulpzaam bij het indienen van de stukken bij de rechtbank, het opstellen van een verweerschrift voor de procedure of het optreden ter zitting. U kunt hiervoor contact opnemen via 079 - 3631919.