Cursus Termijnoverschrijdingen: hoe ga je daarmee om?
Het bestuursrecht is in beweging. Het besef groeit dat veel mensen - al dan niet tijdelijk - een beperkt doenvermogen hebben. Doenvermogen is het vermogen van burgers om (tijdig) in actie te komen naar aanleiding van overheidshandelen, bijvoorbeeld na het nemen van een besluit. Het gebrek aan voldoende doenvermorgen en de strikte toepassing van wet- en regelgeving heeft de laatste tijd tot veel rechtspraak geleid. Zo heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) recent geoordeeld dat bestuursorganen en bestuursrechters per direct ruimhartiger moeten omgaan met overschrijdingen van de bezwaar- en beroepstermijnen. En ook het wetsvoorstel ‘Wet versterking waarborgfunctie Awb’ besteedt veel aandacht aan dit onderwerp.
Maar wat is ruimhartiger? Moeten besturen in iedere situatie en bij iedereen ruimhartiger met een termijnoverschrijding omgaan? En geldt deze nieuwe rechtspraak ook voor andere termijnoverschrijdingen, bijvoorbeeld die van de aanvraagtermijn?
Cursusdetails
Inhoud
In de cursus 'Termijnoverschrijdingen: hoe ga je daarmee om?’ gaan we dieper in op de uitspraak van het CBb en het wetsvoorstel ‘Wet versterking waarborgfunctie Awb’. Daarbij komen vragen aan bod als:
- Welke feiten en omstandigheden mag je betrekken bij de beoordeling van de verschoonbaarheid (verontschuldigbaarheid) van een termijnoverschrijding?
- Welke rol speelt daarbij de aard en deskundigheid van de indiener van het bezwaar- of beroepschrift?
- Maakt het ook uit hoe groot de belangen van de indiener, de overheid of derden zijn?
- En gelden dezelfde maatstaven als de indiener van het bezwaar- of beroepschrift een advocaat of een andere rechtsbijstandverlener heeft die hem bijstaat?
- In welke gevallen geldt altijd een ‘extra’ bezwaar- of beroepstermijn van zes weken?
Ook de vraag welke gevolgen de uitspraak van het CBb heeft voor de bestuurspraktijk krijgt uitgebreid aandacht tijdens deze cursus. De hoogste bestuursrechter heeft bestuursorganen namelijk de opdracht gegeven ruimhartiger om te gaan met een overschrijding van de bezwaartermijn. En dat niet alleen, hij verwacht van hen ook dat zij de burger voortaan beter en meer informeren. Bijvoorbeeld over het bewijs dat zij van de bezwaarmaker willen hebben voor haar of zijn stelling dat de termijnoverschrijding niet verwijtbaar is. Dat bewijs moeten zij bovendien minder streng dan voorheen gaan beoordelen. Dat roept weer vragen op als: welke bewijsstukken mag het bestuursorgaan verlangen? En welke maatstaf moet je dan aanleggen bij de waardering van die bewijsstukken? Tot slot gaan we in op de gevolgen die een gerechtvaardigde termijnoverschrijding heeft voor de beslistermijnen die je als bestuursorgaan in acht moet nemen.
Na de cursus weet je:
- Wat de laatste ontwikkelingen zijn in de rechtspraak en wetgeving die zien op een ruimhartiger beoordeling van overschrijdingen van bezwaar- en beroepstermijnen.
- Hoe je termijnoverschrijdingen na de uitspraak van het CBb moet beoordelen en welke factoren daarbij allemaal een rol kunnen of moeten spelen.
- Welke gevolgen de recente rechtspraak heeft voor de bestuurspraktijk, vooral bij bewijslevering, bewijswaardering en de beslistermijnen.
Doelgroep
Deze cursus is vooral bedoeld voor medewerkers van bestuursorganen die termijnen moeten bewaken en overschrijdingen moeten beoordelen. Ook voor rechtsbijstandverleners die in hun praktijk met termijnoverschrijdingen te maken hebben is deze cursus heel interessant.
Programma
- Uitspraak CBb over termijnoverschrijdingen en gevolgen voor de bestuurspraktijk
- Inhoud wetsvoorstel ‘Wet versterking waarborgfunctie Awb
- Hoe beoordeel je termijnoverschrijdingen?
- Recente ontwikkelingen in rechtspraak en regelgeving
Werkwijze
Aan de hand van een stappenplan neemt mr. Joram de Gans je mee door de recente rechtspraak. Daarbij komen ook een aantal casussen aan bod, net als voorbeelden uit jouw eigen praktijk. Uiteraard krijg je alle gelegenheid om jouw vragen te stellen. Als bestuursrechter heeft Joram de Gans veel ontvankelijkheidszaken beoordeeld, waaronder zaken waarin sprake was van een termijnoverschrijding van de bezwaar- of beroepstermijn. Je ontvangt een bewijs van deelname na afloop van de cursus.
Voor meer informatie kun je vrijblijvend contact opnemen met mr. Joram de Gans (079 - 3631919). Of mail ons.
Incompanycursus
Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.