Cursus Schijnzelfstandigheid en de Wet DBA

De overheid is de grootste inlener van zelfstandige professionals. Vaak worden deze zelfstandige professionals ingehuurd vanwege hun expertise, maar ook vanwege krapte op de arbeidsmarkt. De zelfstandige professional verricht in dat geval werkzaamheden die ook verricht worden door een medewerker die in dienst is van de overheid. Met ingang van 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst actief controleren bij opdrachtgevers, omdat schijnzelfstandigheid niet toegestaan is. Maar waar ligt de scheidslijn tussen een zelfstandige professional en een schijnzelfstandige?

In deze cursus kom je in een dagdeel alles te weten wat je nodig hebt om binnen de organisatie op een juiste wijze gebruik te maken van de inzet van zelfstandige professionals.

  1. Inhoud
  2. Doelgroep
  3. Programma
  4. Werkwijze
  5. Data
  6. Inschrijven
  7. Incompany

Cursusdetails

Prijs
De prijs van de cursus bedraagt € 489,-*.
Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusmateriaal en consumpties.

* Per 1 januari 2025 bedraagt de cursusprijs
€ 515,-.
Duur
1 dagdeel
Aantal deelnemers
Maximaal 16
Opleidingspunten
3 punten in het kader van Puntenstelsel
Inschrijven
Docenten

Inhoud

In deze cursus bespreken we de gezichtspunten uit het Handboek Loonheffingen 2024 en het Deliveroo-arrest. Aan de hand van recente jurisprudentie hebben we een weging van de gezichtspunten in kaart gebracht. We nemen de gezichtspunten door, waarbij we ook kijken naar de weging. Daarnaast hebben we verschillende samenwerkingsmogelijkheden tussen een opdrachtgever en een zelfstandig professional aan deze gezichtspunten getoetst. Per samenwerkingsmogelijkheid worden de risico’s benoemd en wordt inzage gegeven op welke manier een opdrachtgever en een zelfstandige professional kunnen samenwerken waarbij het risico op schijnzelfstandigheid het kleinst is. Uiteraard is in deze toetsing ook aandacht besteed aan het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) en de realiteitswaarde van een onderneming.

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor juristen en HR-adviseurs die werkzaam zijn bij een overheidsorganisatie en die in de dagelijkse praktijk regelmatig te maken hebben met het sluiten van overeenkomsten van opdracht.

Programma

  • Wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid? Deze vraag bespreken we aan de hand van de weging van de gezichtspunten naar aanleiding van recente jurisprudentie;
  • Uiteenzetting van de meest voorkomende samenwerkingsvormen tussen een opdrachtgever en een zelfstandig professional;
  • Het toetsen van de verschillende samenwerkingsvormen aan de gezichtspunten inclusief het wetsvoorstel VBAR;
  • Welke samenwerkingsvorm levert de minste risico’s op? En wat betekent dit voor de huidige groep zelfstandige professionals.

Werkwijze

Mr. Charissa Smith, een ervaren advocaat op het gebied van het arbeidsrecht en contractenrecht, verzorgt deze cursus. Zij maakt gebruik van sheets en praktijkvoorbeelden. Er is voldoende gelegenheid eigen ervaringen in te brengen en uit te wisselen. Na afloop van de cursus ontvang je een digitaal deelnamecertificaat.

Locatie

La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht

Data

Deel deze cursus

Incompanycursus

Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media