Jeugdwet
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het beschikbaar stellen van vormen van jeugdhulp. In de Jeugdwet staat dat de gemeente verantwoordelijk is voor jeugdhulp en voor de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering. Als dat nodig is treft de gemeente een individuele voorziening, die vaak betrekking heeft op gespecialiseerde hulp.
Het is aan de gemeente om te bepalen welke hulp vrij toegankelijk is en welke hulp een individuele voorziening is. Als een gemeente besluit dat er voor een kind een individuele voorziening nodig is, dan kunnen de ouders hier rechten aan ontlenen. Als de gemeente een aanvraag voor jeugdhulp weigert kan daartegen bezwaar en beroep worden ingesteld.
Wij beschikken over ruime kennis van en ervaring met de toepassing van de Jeugdwet en houden de ontwikkelingen op dat gebied nauwgezet bij. Hierdoor kunnen wij uw gemeente voorzien van actueel en deskundig advies. Desgewenst kunnen wij uw gemeente ook vertegenwoordigen in een bezwaar- of een beroepsprocedure.
Wij kunnen u onder andere helpen met de volgende onderwerpen:
- het geven van handvatten voor het schrijven van juridisch juiste en heldere beschikkingen;
- het adviseren over gemeentelijke verordeningen of beleidsregels op het gebied van jeugdhulp;
- het behandelen van een bezwaar tegen de afwijzing van een aanvraag voor jeugdhulp;
- het vertegenwoordigen van het bestuursorgaan bij de rechtbank of bij de Centrale Raad van Beroep;
- het adviseren over samenwerkingsverbanden en afspraken met verschillende ketenpartners, zoals jeugdhulpaanbieders, gecertificeerde instellingen en officiële verwijzers (zoals de huisarts en de psychiater).
Wij zijn specialisten zijn op het gebied van de Jeugdwet, maar wij zijn ook goed thuis op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) en andere wetten die tot het sociale domein van de gemeenten behoren, zoals de Participatiewet. Vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.