Ontslag

Behalve in bijzondere gevallen, zoals een ontslag op staande voet of een ontslag tijdens de proeftijd, heeft u als werkgever toestemming nodig om de arbeidsovereenkomst te kunnen beëindigen. U heeft hiervoor de volgende mogelijkheden:
 

  1. U dient een ontslagaanvraag in bij UWV;
  2. U verzoekt de kantonrechter om ontbinding van de arbeidsovereenkomst
  3. U vraagt uw werknemer in te stemmen met de beëindiging van de arbeidsovereenkomst (ontslag met wederzijds goedvinden);
  4. U vraagt uw werknemer in te stemmen met opzegging door u als werkgever.

Of u een ontslagdossier aan UWV of aan de kantonrechter voor moet leggen is afhankelijk van de ontslaggrond. Voor een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of een ontslag wegens arbeidsongeschiktheid moet u naar UWV. Voor een ontslag wegens andere gronden moet u bij de kantonrechter zijn. Overige gronden zijn bijvoorbeeld:

Het ontslagrecht roept zowel bij werknemers als werkgevers veel vragen op:

Hulp en advies

Heeft u vragen of wilt u advies over het ontslag van een medewerker? Onze advocaten en adviseurs kunnen uw vragen beantwoorden en u voorzien van juridische bijstand. Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: 079 - 3631919.

Advies nodig?

Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.

Gerelateerde cursussen

Samenloop arbeidsongeschiktheid, conflict, disfunctioneren - hoe houd je regie?

Soms speelt naast ziekte ook een conflictsituatie of is sprake van kritiek op het functioneren van de medewerker. Hoe bepaal je in een zo’n complexe…

Ook beschikbaar op:

Arbeidsrecht, Cao Gemeenten/Cao SGO

Een manager met personele vragen wil van jou praktische en uitvoerbare oplossingen horen. Dat vraagt van jou dat je je weg moet leren vinden in…

Ook beschikbaar op:

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde referentieprojecten

Mobiliteitsdienstverband als oplossing in vertrekregeling

Mobiliteitsdienstverband als oplossing in vertrekregeling

Als een hoge ambtenaar vastloopt in de functie wil de opdrachtgever komen tot een afscheid, omdat alternatieve oplossingen binnen de organisatie niet voor handen zijn. Een specialist in vertrekregelingen en vaststellingsovereenkomsten van Vijverberg gaat in…
Onderhandelen vaststellingsovereenkomst

Onderhandelen vaststellingsovereenkomst

Een gemeente schakelt Vijverberg in als het overleg tussen de werknemer en de gemeente is vastgelopen: een werknemer heeft na ziekte vrijwillig afstand gedaan van haar functie en zou samen met de gemeente op zoek…
Vertrekregeling vertrouwensbreuk

Vertrekregeling vertrouwensbreuk

Een algemeen directeur verliest het vertrouwen in een van zijn afdelingshoofden, die er naar zijn mening niet in slaagt op het gewenste niveau te presteren. Dat staat de doorontwikkeling van de organisatie in de weg…

Gerelateerde publicaties

Ontslag in strijd met vrijheid van meningsuiting?

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Liselotte Straathof Een werknemer schrijft een boek over ervaringen die zij op het werk heeft opgedaan. Er ontstaat daarover onrust binnen het team. Kan de werknemer ontslagen…

Wat te doen bij een structureel te laat komende werknemer?

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Gina Geurtsen Als (overheids)werkgever is het van belang dat je kunt vertrouwen op je werknemers. Het kan echter voorkomen dat één van jouw werknemers herhaaldelijk te laat…

Ontvang onze publicaties

Volg ons op social media