Voorstel wijziging Huisvestingswet 2014 introduceert leefbaarheidstoets bij woonruimtevoorraadbeheer
Op 19 november jl. is een wetsvoorstel dat strekt tot wijziging van de Huisvestingswet 2014 voor internetconsultatie gepubliceerd. Het wetsvoorstel strekt ter verbetering van de werking, uitvoerbaarheid en toekomstbestendigheid van die wet. Om dit te bereiken worden onder andere de regels aangaande woonruimteverdeling, woonruimtevoorraadbeheer en de sturing en het toezicht op het lokale huisvestingsbeleid aangevuld en aangepast. Een belangrijke voorstelde wijziging maakt het voor gemeenten mogelijk om niet alleen op grond van schaarste, maar ook op grond van leefbaarheid te sturen op woonruimtevoorraadbeheer.
Introductie leefbaarheidstoets bij woonruimtevoorraadbeheer
De huidige Huisvestingswet 2014 maakt het enkel mogelijk om bij verordening regels te stellen over woonruimtevoorraadbeheer indien dit noodzakelijk en geschikt is voor het bestrijden van onevenwichtige en onrechtvaardige effecten van schaarste aan woonruimte. Als dit het geval is mag bij de uiteindelijke vergunningverlening wel rekening worden gehouden met het effect op de leefbaarheid. Op dit moment mogen gemeenten dus nog niet enkel op grond van het behoud van de leefbaarheid regels stellen in de Huisvestingsverordening; er moet altijd (eerst) worden aangetoond dat sprake is van schaarste aan woonruimte.
Per 1 januari 2021 is het via de Wet toeristische verhuur voor gemeenten al mogelijk om regels inzake de toeristische verhuur van woningen te stellen als dat noodzakelijk is voor het behoud van de leefbaarheid van de omgeving. De eis van schaarste aan woonruimte is voor de inzet van de instrumenten inzake toeristische verhuur dus al verbreed.
In aanvulling hierop maakt dit wetsvoorstel het mogelijk om ook op grond van het behoud van de leefbaarheid regels te introduceren inzake woonruimtevoorraadbeheer. Hiermee krijgen gemeenten een extra instrument in handen om ongewenste verkamering en de daarmee gepaard gaande overlast en grote druk op de openbare ruimte te voorkomen.
De regering is hard bezig om gemeenten te voorzien van extra instrumenten om te kunnen sturen op de turbulente huizenmarkt. Twee weken geleden schreven wij al een nieuwsbericht over de ‘Tijdelijke regeling inzake opkoopbescherming’ dat als nieuw hoofdstuk in de Huisvestingswet 2014 per 1 januari 2022 in werking treedt.
Heeft u vragen over de regels omtrent woonruimtevoorraadbeheer, neem dan contact met ons op.