Concept Besluit uitgebreide producentenverantwoordelijkheid textiel gepubliceerd
Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat (IenW) heeft het concept gepubliceerd van het ‘Besluit uitgebreide producentenverantwoordelijkheid textiel’ (Besluit UPV textiel).
Met dit besluit wordt geregeld dat producenten verantwoordelijk zijn voor de recycling en de voorbereiding voor hergebruik van de textielproducten die zij op de Nederlandse markt brengen. Producenten worden bij de inwerkingtreding van dit besluit op grond van het besluit tevens verantwoordelijk voor een passend innamesysteem en de financiering hiervan. Op grond van het besluit is een producent degene die beroepsmatig een textielproduct voor het eerst op de Nederlandse markt brengt.
Het Besluit UPV textiel is bedoeld als financiële prikkel waardoor er zo min mogelijk textielafval is en er zo min mogelijk nieuwe grondstoffen nodig zijn. Op dit moment wordt namelijk maar 12% van het ingezamelde textiel gerecycled en maar 2% hergebruikt. In het besluit zijn doelstellingen opgenomen voor het hergebruik en de recycling van textiel dat in Nederland op de markt wordt gebracht. Uiteindelijk moet dit onder andere leiden tot van 50% hergebruik en recycling in 2025 en 75% hergebruik en recycling in 2030.
Gemeenten hebben nu al op grond van de Wet milieubeheer een zorgplicht voor de inzameling van huishoudelijk afval. Vanaf 2025 is het voor gemeenten op grond van het ‘Besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen’ verplicht om ook textiel gescheiden in te zamelen. Volgens IenW ligt het voor de hand dat producenten afspraken maken met gemeenten over een passende vergoeding voor de gescheiden inzameling van textiel. Producenten van textiel kunnen er overigens ook voor kiezen om een eigen inzamelsysteem voor textiel op te zetten.
Producenten hebben bovendien de mogelijkheid een producentenorganisatie op te richten waarmee collectief invulling gegeven kan worden aan de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit het Besluit UPV textiel. Binnen de producentenorganisatie kunnen afspraken worden gemaakt, die door middel van een algemeenverbindendverklaring door het Rijk bindend kunnen worden gemaakt voor de hele sector.
Wilt u meer weten over het inzamelen van huishoudelijk afval, de verplichtingen die voortvloeien uit de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid of het oprichten van een producentenorganisatie en het aanvragen van een algemeenverbindendverklaring, neem dan contact met ons op.