Krapte op de arbeidsmarkt: hoe kan het tekort aan arbeidskrachten worden ingeperkt?
Nagenoeg overal waar je als consument komt, hangt tegenwoordig wel een briefje met de tekst: ‘’kom bij ons werken!’’ of: ‘’personeel gezocht!’’. Het UWV luidt wat het personeelstekort betreft de noodklok; binnen elke beroepsgroep is momenteel sprake van een personeelstekort. Waar eerder dit jaar voor een deel van de beroepsgroepen nog geen krapte gold, is dit nu wel het geval. Voor het personeel dát er is kan dit bovendien leiden tot een hoge werkdruk. Zowel voor werknemers als voor werkgevers levert dit een onprettige situatie op, omdat een hoge werkdruk in een uiterst geval tot uitval van het al schaarse personeel kan leiden. Voor dienstverlenende sectoren kan het personeelstekort voor problemen binnen de uitvoering leiden, waar de consument vervolgens de gevolgen van ondervindt. Hoe kan dit tekort aan arbeidskrachten worden ingeperkt?
Maatregelen zoals aangekondigd tijdens Prinsjesdag
Zoals gebleken uit de Troonrede van september 2022 wil het kabinet aansturen op het in uren uitbreiden van de werkweek in het geval waarin nog niet fulltime wordt gewerkt. Op deze manier kan een stukje van het personeelstekort worden opgevangen. Het is echter de vraag of hiervoor draagvlak bestaat.
Een andere in de Troonrede aangekondigde stimulans zal bestaan uit de bijna gehele vergoeding van kinderopvang voor werkende ouders. Het kabinet hoopt mensen die om deze reden niet of minder werken te stimuleren alsnog (fulltime) aan het werk te gaan. Ook in dit geval zal de toekomst moeten uitwijzen of met deze regeling het gewenste gevolg intreedt.
Uit de Miljoenennota volgt bovendien dat in de toekomst meer werken meer moet lonen. Een van de maatregelen die in dit kader wordt ingevoerd is een verlaging van de inkomensbelasting en een verhoging van de arbeidskorting. Daarnaast gaat de fiscale vrijstelling voor de thuiswerkvergoeding omhoog. Werkgevers kunnen bovendien als gevolg van de verruiming van de WKR bepaalde vergoedingen uitkeren aan hun werknemers zonder hierover belasting te betalen. Ook wordt voor werkgevers per 1 januari de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd naar 21 cent per kilometer waar deze voorheen 19 cent per kilometer bedroeg.
Huidig personeel behouden
Het UWV benadrukt voorts in een persbericht van 22 september 2022 het belang van het behouden van personeel dat reeds in dienst is en stelt over het vasthouden van bestaand personeel het volgende: "Naarmate het aanbod van beschikbare kandidaten opdroogt wordt het vasthouden en doorontwikkelen van bestaand personeel steeds belangrijker. Dat kan bijvoorbeeld door voldoende ontwikkeling en uitdaging te bieden, maar ook aandacht voor vitaliteit, werkomstandigheden, werktijden en werkdruk zijn essentieel om medewerkers te binden en boeien."
Zal meer werken in de toekomst meer lonen?
Of en, zo ja, deze maatregelen en methode op korte termijn tot het inperken van de krapte op de arbeidsmarkt zullen leiden, valt te bezien. Tot die tijd zullen de briefjes met oproepen vermoedelijk op menig bedrijfspand zichtbaar blijven.
Vijverberg kan u helpen
Heeft u vragen over wat de bovengenoemde maatregelen voor u als werkgever tot gevolg (kunnen) hebben? Neem contact op met een van onze specialisten via 079-3631919.