Beveiliger onterecht op staande voet ontslagen, werkgever maakt redenen voor ontslag niet concreet
Een beveiliger van Bibliotheek Rotterdam wordt op staande voet ontslagen nadat er meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn binnengekomen. De Rechtbank Rotterdam oordeelt dat zijn werkgever, Securitas, dit onterecht heeft gedaan en wijst de beveiliger een ontslagvergoeding toe (ECLI:NL:RBROT:2023:2568).
De beveiliger was namens Securitas werkzaam bij de Bibliotheek Rotterdam. Securitas ontving op 18 oktober 2021 een brief van de Bibliotheek. In deze brief stonden klachten over de beveiliger. Hij zou bij zowel bezoekers als medewerkers van de Bibliotheek grensoverschrijdend gedrag hebben vertoond. Ook zou hij seksueel intimiderende opmerkingen maken, erg dicht bij vrouwen staan en vrouwen van top tot teen erg lang bekijken. De beveiliger wordt naar aanleiding van de klachten geschorst.
Een week later volgt er, na intern onderzoek, een tweede gesprek. Tijdens dit gesprek is de beveiliger op staande voet ontslagen. Uit het onderzoek is namelijk gebleken dat er daadwerkelijk grensoverschrijdend gedrag heeft plaatsgevonden. De gemachtigde van de beveiliger maakt bezwaar tegen dit besluit en vraagt om verdere toelichting voor het ontslag op staande voet. Securitas zegt dat het geen redenen heeft om te twijfelen aan de klachten en dat de klachten dringende redenen zijn voor ontslag op staande voet. De beveiliger vindt de uitleg niet concreet genoeg en stapt naar de rechter.
De rechter sluit zich bij het standpunt van de beveiliger aan. De rechter oordeelt dat Securitas onvoldoende duidelijk heeft gemaakt wat de beveiliger wordt verweten. In hun uitleg beperkt Securitas zich tot algemene termen en worden geen voorbeelden genoemd. Ook heeft Securitas geen inzicht gegeven in de wijze waarop er intern onderzoek gedaan is.
Omdat er geen concrete gevallen genoemd kunnen worden van grensoverschrijdend gedrag ontbreken de dringende redenen voor een ontslag op staande voet. Alleen het feit dat de beveiliger mensen lang bekijkt en dichtbij staat is onvoldoende voor een ontslag op staande voet, zo oordeelt de rechter.
Securitas moet een billijke vergoeding van € 15.000,- aan de beveiliger betalen. Daarnaast moet de beveiliger een schadevergoeding van € 4.600,- ontvangen ter compensatie van het inkomensverlies.
Werkgevers dienen zorg te dragen voor een veilige (werk)omgeving. Wilt u weten of u voldoende inzet op sociale veiligheid of heeft u signalen ontvangen waarmee u aan de slag moet? Bekijk dan onze pagina's over sociale veiligheid op de werkvloer.
Wilt u eens met ons spreken over hoe u als werkgever zorgt voor een veilige (werk)omgeving? Neem dan contact op met een van onze specialisten.