Verplicht bijhouden van werkgerelateerde personenmobiliteit
Vanaf 1 januari 2024 zijn grote organisaties verplicht de CO2-uitstoot van hun werknemers bij te houden. De nieuwe regeling is een uitwerking van afspraken in het Klimaatakkoord over het verschonen van zakelijk verkeer. Werkgevers moeten jaarlijks een rapport uitbrengen aan de overheid ten aanzien van de CO2-uitstoot. Het doel is om werkgevers bewust te laten kiezen voor duurzame mobiliteit om uiteindelijk een collectieve vermindering van 1 megaton CO2-uitstoot in 2030 te bewerkstelligen.
Indien in 2025 blijkt dat werkgevers niet op koers liggen om het doel te halen, volgt een verplichting om duurzamer te reizen. Dit kan in de vorm van een emissiegrenswaarde voor individuele werkgevers.
Registratie
De afgelegde kilometers die door de werkgever bijgehouden moeten worden zijn die van de werkgerelateerde personenmobiliteit. Dit zijn dus de kilometers die gedurende werktijd voor het werk gemaakt worden (zakelijke kilometers), maar ook de woon-werkkilometers.
Grote organisaties
Organisaties worden gekwalificeerd als ‘groot’ als zij 100 of meer werknemers hebben. Onder werknemers vallen in dit geval de mensen die ten minste 20 uur betaalde arbeid per maand verrichten. Om de regeling voor werkgevers zo simpel mogelijk te maken richt de overheid een digitaal platform in waar organisaties kunnen rapporteren. Daarnaast worden er met name gegevens opgevraagd die al in de normale administratie zitten.
Binnen de nieuwe regeling speelt privacy een grote rol. Werkgevers mogen alleen de totalen aan uitstoot rapporteren, niet de uitstoot per werknemer. Ook bij het verzamelen van de gegevens moet de werkgever voldoen aan de privacywetgeving.
Een belangrijke uitzondering binnen de regeling is het rapporteren van CO2-uitstoot van goederenvervoer en vervoer van dieren. Dit gaat met name om de transportsector. Vrachtvervoer heeft niet als doel om personen te vervoeren en valt dus buiten personenmobiliteit. De uitstoot van goederenvervoer en vervoer van dieren hoeft dan ook niet gerapporteerd te worden.
Heeft u als organisatie vragen over deze nieuwe rapportageplicht? Neem contact op met een van onze specialisten.