Gerechtshof stelt prejudiciële vragen in Uberzaak
Op 3 oktober zou het gerechtshof Amsterdam uitspraak doen in het hoger beroep dat door Uber was aangespannen. De zaak heeft betrekking op de vraag of de chauffeurs van Uber zelfstandigen zijn of dat sprake is van schijnzelfstandigheid. Het gerechtshof heeft besloten eerst prejudiciële vragen te stellen aan de Hoge Raad om te komen tot een goede toepassing van de jurisprudentie die is verwoord in de Deliveroo-uitspraak van 23 maart van dit jaar.
Waar komen de prejudiciële vragen op neer?
De Hoge Raad noemde in het Deliveroo-arrest een aantal criteria die van belang zijn om te kunnen beoordelen of een arbeidsrelatie een arbeidsovereenkomst is, of niet. Eén van die criteria betreft het ondernemerschap van de werker (de Uber-chauffeur). Het gerechtshof gaat aan de Hoge Raad ten eerste vragen dat criterium te verduidelijken. Wanneer het Deliveroo-arrest letterlijk wordt gelezen, dan zou dit kunnen betekenen dat bij Uber twee chauffeurs precies hetzelfde werk doen, maar dat de ene werkzaam is op basis van een arbeidsovereenkomst en de andere wordt aangemerkt als een zelfstandige. Het hof zal de Hoge Raad vragen of dat met het Deliveroo-arrest is bedoeld.
Ten tweede zal het hof aan de Hoge Raad een vraag stellen die gaat over de procedure die de FNV volgt. De FNV baseert haar vordering, dat alle Uber-chauffeurs werknemer zijn en daarmee onder de Taxi-cao vallen, op de Wet op het algemeen verbindend en onverbindend verklaren van bepalingen van cao’s (Wet AVV). Het hof vraagt de Hoge Raad of die wet geschikt is om zo’n vordering te beoordelen, of dat de algemene wettelijke bepalingen tot het instellen van een zogenoemde collectieve actie (de artikelen 3:305a e.v. van het Burgerlijk Wetboek), hadden moeten worden gevolgd.
Uber en FNV mogen zich op 14 november 2023 uitlaten over de precieze formulering van de prejudiciële vragen. Vervolgens beslist het gerechtshof definitief over de aan de Hoge Raad te stellen vragen. Wanneer die beslissing volgt en uitspraak zal worden gedaan door het gerechtshof, is nog niet bekend.
Lees ook onze publicatie over het oordeel van de Hoge Raad over Deliveroo-bezorgers.