Teksten nieuwe Cao Gemeenten en Cao SGO online
De teksten van de Cao Gemeenten en de Cao SGO staan online! De Cao Gemeenten en Cao SGO gelden van 1 januari 2024 tot en met 31 maart 2025. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen in deze teksten en wat betekenen die voor de gemeente en gemeentelijke organisaties? Daar gaan wij in dit nieuwsbericht op in. Ook staan wij stil bij de inhoudelijke wijzigingen, omdat deze om aanpassingen van de interne processen vragen.
Salaris, salaristoelage(n) en IKB
Er zijn nieuwe salaristabellen per 1 januari 2024 (een stijging van 4,75%) én per 1 oktober 2024 (een stijging van 1,25%) (artikel 3.3, derde lid). De salarisverhogingen per 1 januari 2024 zullen al verwerkt zijn, maar bereid de salarisadministratie ook alvast voor op de verhoging die er per 1 oktober 2024 aankomt.
De nieuwe cao kent de mogelijkheid om buiten de vaste periodiekdatum een extra periodieke salarisverhoging toe te kennen (artikel 3.4, vierde lid). Uit het onderhandelingsresultaat blijkt dat deze extra periodiek bovenop de jaarlijkse periodiek komt. Voor wat betreft de datum kan deze extra periodiek afwijken van de gebruikelijke periodiekdatum van de werknemer en/of werkgever. Deze extra periodiek kan de werkgever toekennen als bijvoorbeeld sprake is van bijzonder goed functioneren. Als werkgever kun je het lokale beloningsbeleid hierop aanpassen.
Daarnaast kan op basis van de nieuwe cao een maximale arbeidsmarkttoelage worden gegeven van 15% van het salaris, in plaats van 10% (artikel 3.9). Verder is er goed nieuws voor werknemers met onregelmatige diensten en beschikbaarheidsdiensten; die toelagen worden maximaal opgebouwd over het maximumsalaris van salarisschaal 8 (artikel 3.11 en 3.13). Dat was salarisschaal 6 respectievelijk salarisschaal 7. Ook hiervoor geldt dat het goed is de salarisadministratie daarvan op de hoogte te stellen, zodat een correcte berekening en uitbetaling van de toelage is verzekerd.
Ook de opbouw van het Individueel keuzebudget (IKB) is aangepast. De 0,8% (voormalige verlofdagen) uit artikel 4.2, eerste lid, onderdeel d (oud) is overgeheveld naar onderdeel b. Het IKB bestaat nu uit:
a) 8% van het salaris en de salaristoelage(n) en de overwerkvergoeding in de maand van opbouw;
b) 7,55% van het salaris in maand van opbouw;
c) 1,5% van het salaris in maand van opbouw, met een minimum van € 33,33 bij een voltijdsdienstverband.
Over alle onderdelen bouwt een werknemer pensioen op, behalve over de overwerkvergoeding onder a. Ook hier geldt weer dat het van belang is de salarisadministratie op deze punten aan te passen. Verder is het belangrijk bij de berekening van transitievergoeding rekening te houden met het aangepaste percentage. Het percentage voor de eindejaarsuitkering is nu 7,55% en niet langer 6,75%.
Vakantie en arbeidsduur
Vanaf 1 januari 2025 hebben werknemers met een voltijdsdienstverband een extra dag bovenwettelijke vakantie per jaar. Het aantal bovenwettelijke vakantie-uren wordt per die datum namelijk verhoogd van 50,4 uur naar 57,6 uur (artikel 6.2). Hoewel deze extra verlofdag nu nog niet aan de orde is, raden wij aan dat tijdig in de interne verlofsystemen in te regelen.
Verder hoeft de werkgever het niet langer te melden bij de ondernemingsraad als een werknemer zijn of haar arbeidsduur wil uitbreiden naar maximaal 40 uur, (artikel 5.1 lid 4 (oud) is vervallen). De werkgever moet nog wél een sociaal jaarverslag opstellen en dit met de ondernemingsraad bespreken.
Einde dienstverband
De Cao Gemeenten en Cao SGO kennen nu een opzegtermijn die – in sommige gevallen – afwijkt van de wettelijke opzegtermijn (artikel 2.12). De opzegtermijn is voor de werknemer altijd twee maanden, tenzij de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. In dat geval geldt een opzegtermijn van één maand. De opzegtermijn voor de werkgever is afhankelijk van het aantal dienstjaren en de vraag of de werknemer de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt. Het is van belang je hiervan bewust te zijn op het moment dat een werknemer de arbeidsovereenkomst opzegt of als de werkgever zelf de arbeidsovereenkomst wil gaan beëindigen.
Voor deelname aan de RVU-regeling uit artikel 2.11 is niet langer vereist dat de werknemer 43 jaar in dienst is geweest bij een bij het ABP aangesloten werkgever. Die termijn is nu verkort naar 41 jaar.
Verder is het goed te weten dat de Cao Ontslagcommissie in ieder geval tot 1 januari 2027 blijft bestaan (artikel 9.15, eerste lid). Voor een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen hoeven gemeenten en gemeentelijke organisaties de komende jaren dus nog altijd niet naar het UWV.
Arbeidsongeschiktheid en vitaliteit
De arbeidsongeschikte werknemer die de AOW-gerechtigde leeftijd heeft bereikt krijgt tot en met zes weken 100% van het salaris en salaristoelage(n) doorbetaald (artikel 7.1 lid 8). Voor deze werknemers geldt dus niet langer de standaard doorbetalingsregeling uit artikel 7.1 lid 1. Cao-partijen willen het hiermee eenvoudiger maken om na de AOW-gerechtigde leeftijd door te werken.
In de nieuwe cao is er ook aandacht voor vitaliteit. Iedere werkgever moet in overleg met de ondernemingsraad een beleidsplan vitaliteit opstellen, dat aan bepaalde criteria voldoet en een aantal verplichte onderwerpen bevat (artikel 8.8). Dat vitaliteitsplan moet onder andere gaan over het (zo nodig) nemen van maatregelen tegen werkdruk. Ook op dit gebied geldt dus: actie vereist!
Overige punten
In de nieuwe cao vervalt artikel 2.6 over payrollwerknemers met ingang van 1 januari 2028 (zesde lid). De achterliggende reden is dat de externe inhuur waar mogelijk moet worden beperkt. Uit het onderhandelingsresultaat blijkt dat payrolling vanaf 1 januari 2028 niet meer mogelijk is. Bestaande payrollcontracten kunnen worden uitgediend, maar niet verlengd.
Verder lijkt uit de nieuwe cao een voorkeur te volgen voor HR21 als systeem van functiewaardering. In artikel 3.1, tweede lid, staat dat HR21 het systeem van functiewaardering is, tenzij de werkgever een ander systeem van functiewaardering heeft vastgesteld. Werkgevers kunnen dus wel kiezen voor een ander systeem, maar op deze manier hopen cao-partijen op bevordering van transparantie, onderlinge vergelijkbaarheid en het vergemakkelijken van intergemeentelijke samenwerking.
Meer weten?
De nieuwe teksten vindt u hier. Als u vragen hebt over deze wijzigingen, kunt u ons bellen (079 - 3631919) of mailen.
Wilt u volledig op de hoogte zijn van de belangrijkste arbeidsrechtelijke bepalingen in het algemeen en de Cao Gemeenten/Cao SGO in het bijzonder? Volg dan onze cursus Arbeidsrecht, Cao Gemeenten/Cao SGO, waarmee wij u in twee dagen bekend en vertrouwd maken met deze cao’s.