Voorstel Minister regeling actieve openbaarmaking Woo

De Wet open overheid (Woo) legt in artikel 3.3, eerste en tweede lid bestuursorganen de plicht op om documenten actief openbaar te maken. Deze onderdelen van artikel 3.3 zijn nog niet in werking getreden, het gaat nu nog om een inspanningsverplichting. In artikel 3.3 van de Woo staan 17 categorieën van informatie die overheidsorganisaties ten minste actief openbaar moeten gaan maken. De verplichting tot het actief openbaar maken van de informatiecategorieën verloopt gefaseerd in tranches.

Het negende lid van artikel 3.3 en het zesde lid van artikel 3.3a Woo bepalen dat de Minister bij ministeriële regeling nadere regels stelt over de wijze waarop de in deze artikelen genoemde documenten actief openbaar moeten worden gemaakt. Het eerste voorstel van de Minister daartoe ligt nu ter consultatie voor. In deze eerste tranche staan regels over de wijze waarop vijf informatiecategorieën actief openbaar worden gemaakt. Het gaat om de categorieën Wetten en algemeen verbindende voorschriften, Besluiten van algemene strekking, Informatie over de organisatie en werkwijze, Bereikbaarheidsgegevens en Vergaderstukken en verslagen van de Staten-Generaal.

Het voorstel van de Minister en de reacties daarop tref je hier:

https://www.internetconsultatie.nl/actieveopenbaarmaking/b1#sectie-waarkuntuopreageren

Wil jij meer weten over de Wet open overheid? Volg een van onze cursussen over de Woo. Wij verzorgen deze cursussen bij La Vie en ook in-company.