Verandering WIA-beoordeling voor werknemers met passend werk

Vanaf 1 juli 2024 is de WIA-beoordeling veranderd voor werknemers die geheel of gedeeltelijk aan het werk zijn in passend werk. De nieuwe maatregel ‘Praktisch Beoordelen’ is een tijdelijke maatregel en geldt voor de duur van drie jaar. Heeft u al met deze nieuwe maatregel te maken gehad? Wij lichten de belangrijkste wijzigingen toe. 

Praktisch Beoordelen

Volgens de normale regels vindt bij een werknemer die nog inkomsten uit arbeid heeft, zowel een praktische als theoretische beoordeling plaats. De theoretische beoordeling is een schatting van wat de werknemer in theorie nog kan verdienen. Met de tijdelijke maatregel Praktisch Beoordelen vindt niet langer een theoretische beoordeling plaats. 

Bij Praktisch Beoordelen bekijkt het UWV aan de hand van de documenten bij de WIA-aanvraag welk werk een werknemer doet en wat de werknemer daarmee verdient. De arbeidsdeskundige en verzekeringsarts van UWV bekijken samen ook of de werknemer – ondanks zijn gezondheidsklachten – het werk dat hij doet, kan doen. De arbeidsdeskundige neemt hiervoor contact op met zowel de werkgever als de werknemer. Als het werk passend is, dan stelt de arbeidsdeskundige het arbeidsongeschiktheidspercentage vast. Als voorwaarde geldt wel dat de werknemer met het werk dat hij doet 20% of meer van zijn oude loon verdient. Het UWV bepaalt vervolgens de hoogte van de WIA-uitkering.  

Wie kan een praktische beoordeling krijgen?

Niet iedere werknemer kan een praktische beoordeling krijgen. De voorwaarden om hiervoor in aanmerking te komen zijn:

  • de werknemer moet werken op het moment dat hij twee jaar ziek is;
  • het werk dat de werknemer doet moet passen bij zijn situatie;
  • het inkomen van de werknemer moet passen bij het werk dat hij doet; en
  • het moet duidelijk zijn hoeveel de werknemer verdient.

De maatregel Praktisch Beoordelen is van toepassing op alle WIA-beoordelingen, waarbij de datum einde wachttijd ligt op of na 1 juli 2024. De maatregel is ook van toepassing bij herbeoordelingen van lopende WIA-uitkeringen en de beoordeling van herleving en het later ontstaan van het recht op een WIA-uitkering. Hierbij moet de wijziging in de belastbaarheid van de werknemer wel op of na 1 juli 2024 zijn ingetreden. Bij wijzigingen in de belastbaarheid vóór 1 juli 2024, voert het UWV de WIA-beoordeling uit volgens de oude regelgeving, ook wanneer de beoordeling plaatsvindt na 1 juli 2024. 

Verhouding 60+ maatregel

Voor werknemers die 60 jaar of ouder zijn, geldt dat de vereenvoudigde beoordeling (60+ maatregel) voorgaat op Praktisch Beoordelen. De werknemer en de werkgever kunnen er samen voor kiezen dat de maatregel Praktisch Beoordelen van toepassing is. 

Heeft u vragen over de nieuwe wijze waarop de WIA-beoordeling plaatsvindt of wilt u advies over het praktisch beoordelen of de 60+ maatregel? Onze advocaten en adviseurs helpen u graag. Neem contact op met onze specialisten via 079 - 3631919 of mail ons.