Zonder contact niet nakomen van re-integratieafspraken leidt tot ontslag op staande voet

Op 31 juli 2024 heeft de rechtbank Oost-Brabant uitspraak gedaan in een arbeidsconflict tussen FedEx en een werknemer. De kern van het conflict komt erop neer dat werknemer, ondanks afspraken met zijn werkgever, niet terugkeerde naar zijn werk na een verlofperiode in het buitenland. Dit leidde uiteindelijk tot ontslag op staande voet.

Feiten van de zaak

Werknemer was sinds januari 2023 ziek en bevond zich in een re-integratietraject. Op 17 maart 2023 vroeg hij verlof aan om van 1 januari 2024 tot 8 maart 2024 naar Eritrea te reizen. Dit verlof werd in eerste instantie goedgekeurd door zijn werkgever. Echter, gezien zijn re-integratieverplichtingen adviseerde de bedrijfsarts later dat werknemer maximaal drie weken verlof kon opnemen.
Ondanks deze afspraken en het gewijzigde verlof, verscheen werknemer na drie weken verlof niet op zijn werk. Hij nam geen contact op met zijn werkgever, ondanks meerdere verzoeken en waarschuwingen. FedEx besloot daarop het salaris van werknemer op te schorten. Ook een aanvraag van FedEx bij het UWV voor een deskundigenoordeel leverde niets op, omdat werknemer onbereikbaar was. Op 8 maart 2024 begon werknemer aan zijn terugreis vanuit Eritrea naar Nederland, maar onderweg kreeg hij gezondheidsproblemen en werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Caïro. Hij keerde uiteindelijk op 11 maart 2024 terug naar Nederland, maar had nog steeds geen contact opgenomen met zijn werkgever.

Oordeel van de Rechtbank

De rechtbank moest beoordelen of het ontslag op staande voet, dat op 13 maart 2024 werd gegeven, in stand kon blijven. De rechtbank oordeelde dat dit het geval was. De reden hiervoor was dat werknemer zonder geldige reden langdurig afwezig was en niet voldeed aan de redelijke verzoeken en verplichtingen die voortvloeien uit zijn re-integratietraject. Zijn afwezigheid zonder mededeling of toestemming werd gezien als een ernstige schending van zijn verplichtingen als werknemer. Hierdoor had FedEx een dringende reden om het dienstverband onmiddellijk te beëindigen.

Conclusie

Het ontslag van werknemer op staande voet was gerechtvaardigd vanwege zijn langdurige en ongeoorloofde afwezigheid, zijn gebrek aan communicatie en het niet naleven van afspraken omtrent zijn re-integratie. De rechtbank benadrukte dat een werknemer tijdens ziekte nog steeds verplichtingen heeft, zoals het naleven van re-integratieafspraken en het in contact blijven met de werkgever. Wanneer deze verplichtingen niet worden nagekomen, kan dit ernstige consequenties hebben zoals ontslag op staande voet.

Aanbevelingen

  • Communicatie is cruciaal: niet alleen werkgevers, maar ook werknemers moeten in contact blijven met hun werkgever tijdens ziekte. Dit geldt nog nadrukkelijker wanneer sprake is van afwijkingen van de gemaakte afspraken.
  • Naleving van re-integratieverplichtingen: Werknemers die ziek zijn en in een re-integratietraject zitten, moeten zich houden aan de gestelde verplichtingen. Dit is niet alleen wettelijk verplicht, maar ook om ernstige arbeidsrechtelijke consequenties te voorkomen.
  • Werkgevers moeten duidelijk zijn in hun communicatie: FedEx heeft in dit geval zorgvuldig gehandeld door de werknemer herhaaldelijk te waarschuwen en uiteindelijk de loonbetaling op te schorten. Het is belangrijk dat werkgevers dergelijke stappen goed documenteren en tijdig communiceren met hun werknemers.

Mocht u naar aanleiding van dit nieuwsbericht vragen hebben, onze arbeidsrecht advocaten en adviseurs staan voor u klaar. U kunt contact met ons opnemen via: 079 - 3631919.