Afgelopen tijd voerden politiemedewerkers veelvuldig actie voor het behoud van de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken. Deze acties lijken voorlopig voorbij: Minister David van Weel van Justitie en Veiligheid, korpschef Janny Knol en de politiebonden hebben namelijk een akkoord bereikt over een overbruggingsregeling. Op basis hiervan kunnen ook politiemedewerkers die zijn geboren in 1961 vervroegd uittreden. Wat houdt de overbruggingsregeling in?
Geboortejaar 1961
Tot nu toe konden politiemedewerkers die zijn geboren in 1961 niet deelnemen aan de RVU-regeling. Hiermee dreigden zij buiten de boot te vallen, omdat een centraal akkoord over een algehele RVU vooralsnog uitblijft en een akkoord op centraal niveau over duurzame inzetbaarheid op zijn vroegst in zal gaan op 1 januari 2026. Met de overbruggingsregeling krijgen deze politiemedewerkers ook de mogelijkheid om drie jaar voor hun AOW-gerechtigde leeftijd te stoppen met werken en kunnen zij deze periode overbruggen met de uitkering die is afgesproken in het onderhandelaarsakkoord. Wel geldt dat zij moeten voldoen aan de overige voorwaarden om deel te kunnen nemen aan de RVU-regeling. Daarmee wordt aangesloten bij de huidige RVU-regeling van de politie.
Doorwerken wordt beloond
Naast de mogelijkheid om eerder te stoppen met werken, kunnen politiemedewerkers die zijn geboren in 1961 er ook voor kiezen door te blijven werken tot de AOW-gerechtigde leeftijd. Om de politiemedewerkers hiertoe te stimuleren, ontvangen zij een eenmalige gratificatie van € 6.000,- bruto naar rato van de omvang van het dienstverband als zij voor deze optie kiezen.
Met deze overbruggingsregeling worden acties vanuit de vakbonden tot in ieder geval 1 juli 2025 opgeschort. Hoewel er nog geen akkoord op centraal niveau is, is een belangrijke eerste stap gezet. Het is niet uit te sluiten dat dit onderhandelaarsakkoord het uitgangspunt zal zijn aan de cao-tafels in andere sectoren met zware beroepen. Wij houden u op de hoogte!