Internetten tijdens het werk geen dringende reden voor ontslag
Wanneer de eigenaar van een schoonheidssalon een werkneemster meedeelt dat haar contract niet wordt verlengd, stelt hij vast dat haar werkhouding verandert. Haar werkgever stelt dat haar inzet volledig is verdwenen. De agenda van werkneemster is leeg en ze voert haar schoonmaaktaken niet uit. Bovendien is uit haar internetgeschiedenis gebleken dat zij regelmatig onder werktijd bezig is geweest met privézaken. Zo heeft zij onder meer gezocht naar een sauna, vacatures en bedrijfspanden. Ook heeft ze aankopen gedaan via webshops. Haar werkgever vindt dit reden genoeg om niet te wachten tot het einde van haar dienstverband en haar op staande voet te ontslaan. De kantonrechter oordeelde dat dit ontslag niet rechtsgeldig is gegeven. De werkgever is daarop in hoger beroep gegaan.
Oordeel gerechtshof
De redenen die werkgever in hoger beroep aanvoert betreffen vooral het (dis)functioneren van de werkneemster. Dit levert geen geldige grond voor ontslag op staande voet op. Hiervoor is namelijk een dringende reden vereist. De lat daarvoor ligt hoog. Het hof is van oordeel dat de genoemde redenen niet ernstig genoeg zijn.
Wat betreft het internetgedrag van werkneemster oordeelt het hof dat ook dit geen dringende reden voor ontslag vormt. Het gebruik van internet is niet dusdanig ongepast. Het feit dat de werkgever hier bovendien geen concrete waarschuwing voor heeft gegeven weegt daarbij mee. Nu er geen dringende reden aanwezig is, is het ontslag op staande voet niet rechtsgeldig.
Wilt u ontslag op staande voet verlenen? Vijverberg Advocaten & Adviseurs kan u hierover adviseren. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op.