Verplichte gedragscode tegen ongewenst gedrag: internetconsultatie gestart

Op 17 februari 2025 opende de internetconsultatie voor de wijziging van de arbeidsomstandighedenwet in verband met de invoering van een verplichte gedragscode ongewenst gedrag. Met deze wetswijziging hoopt het kabinet ongewenst gedrag tegen te gaan. 

Aanleiding

Ongewenst gedrag komt vaak voor op de werkvloer. Denk daarbij aan pesten, discriminatie en seksuele intimidatie. Dit kan voor betrokkenen ernstige gevolgen hebben. Werkgevers moeten zorgen dat hun werknemers een sociaal veilige werkomgeving hebben. Deze zorgplicht volgt uit de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). 
Voor werkgevers is het niet altijd duidelijk hoe zij deze zorgplicht goed in kunnen vullen. Zij hebben daarom baat bij effectieve maatregelen die hen daarbij kunnen helpen. Een gedragscode is daar een voorbeeld van.

Inhoud wetsvoorstel

Het wetsvoorstel richt zich vooral op ongewenst gedrag binnen het bedrijf. Het verplicht werkgevers een schriftelijke gedragscode te hebben. Deze verplichting geldt voor werkgevers met minimaal 10 werknemers. Doel van deze gedragscode moet het voorkomen en beperken van ongewenst gedrag in de arbeidssituatie zijn. Hierin moet in ieder geval staan: 

  • wat ongewenst gedrag is;
  • voorbeelden van gedragingen die in ieder geval ongewenst zijn;
  • de mogelijkheden tot ondersteuning wanneer sprake is van ongewenst gedrag;
  • de maatregelen en sancties die volgen bij overtreding van de gedragscode; en
  • de functie van de persoon die werknemers kan aanspreken met vragen of opmerkingen over de gedragscode.

Ook moet de werkgever ervoor zorgen dat iedere werknemer de gedragscode kan raadplegen.

Gedragscode ongewenst gedrag

Met een gedragscode verwacht het kabinet op een effectieve en laagdrempelige manier ongewenst gedrag tegen te gaan. Het opent het gesprek over wenselijke omgangsvormen. Daarmee wordt ook direct duidelijk wat gewenst en ongewenst gedrag is. Het werkt preventief, maar geeft ook handvatten in de aanpak van dit gedrag.
Heeft u hulp nodig in de preventie en aanpak van ongewenst gedrag op de werkvloer? Neem contact op met onze advocaten en adviseurs. Zij helpen u graag verder.

Daarnaast verzorgen wij een cursus sociale veiligheid op de werkvloer. Tijdens deze cursus staan we stil bij het her- en erkennen van ongewenst gedrag en leren de deelnemers hoe te handelen bij meldingen van ongewenst gedrag.