Wijziging compensatieregeling transitievergoeding: beperkingen voor grote werkgevers per 2026
Op 19 februari 2025 publiceerde het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een openbare consultatie over een voorgenomen wijziging in Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Deze wijziging beperkt de compensatieregeling voor de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid tot kleine werkgevers. Grotere werkgevers verliezen hun recht op deze compensatie. De wetswijziging treedt op 1 juli 2026 in werking.
Achtergrond
Sinds de invoering van de Wet werk en zekerheid krijgt een werknemer een transitievergoeding als de werkgever de arbeidsovereenkomst beëindigt. Dit geldt ook voor werknemers die na langdurige arbeidsongeschiktheid worden ontslagen.
Werkgevers die de arbeidsovereenkomst met een langdurig arbeidsongeschikte werknemer na 104 weken beëindigen, kunnen compensatie krijgen voor de betaalde transitievergoeding volgens de Regeling compensatie transitievergoeding. In dit kader is de Xella-beslissing van de Hoge Raad van belang. De Hoge Raad overwoog dat de werkgever, op grond van goed werkgeverschap, in principe instemt met een voorstel van de werknemer om het (slapende) dienstverband met wederzijds goedvinden te beëindigen als voldaan is aan de vereisten voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Dit moet dan gebeuren onder toekenning van een vergoeding ter hoogte van de transitievergoeding. Het UWV compenseert de transitievergoeding, waardoor de financiële last voor werkgevers beperkt is.
Gevolg wetsvoorstel
De Regeling compensatie transitievergoeding loopt in principe tot 1 juli 2026. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, kunnen alleen kleine werkgevers vanaf 1 juli 2026 nog compensatie aanvragen voor transitievergoedingen bij ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Een kleine werkgever is een werkgever met een loonsom van maximaal 25 keer het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer per kalenderjaar. Voor middelgrote en grote werkgevers blijft compensatie mogelijk als de periode van 104 weken loondoorbetaling bij ziekte vóór 1 juli 2026 is verstreken.
Dit kan sommige werkgevers ertoe brengen om dienstverbanden opnieuw slapend te houden om de kosten van de transitievergoeding te vermijden. De regering benadrukt dat het de voorkeur heeft dat werkgevers, onafhankelijk van hun recht op compensatie, meewerken aan de beëindiging van arbeidsovereenkomsten van langdurig arbeidsongeschikte werknemers.
Budgettaire redenen
Uit de memorie van toelichting blijkt dat het kabinet de compensatieregeling wil beperken, omdat van middelgrote en grote werkgevers wordt verwacht dat zij financieel draagkrachtig genoeg zijn om de transitievergoeding zonder compensatie te betalen. Dit besluit is mede ingegeven door budgettaire overwegingen: de wijziging zal naar verwachting leiden tot een afname van het aantal compensatietoekenningen met 80% en een structurele besparing van ongeveer € 380 miljoen per jaar.
Voor kleine werkgevers blijft de compensatieregeling bestaan, omdat zij minder financiële ruimte hebben om transitievergoedingen te bekostigen. De loonsom van twee jaar geleden bepaalt of een werkgever als klein of middelgroot/groot wordt ingedeeld. Startende werkgevers worden in hun eerste twee jaar automatisch als klein aangemerkt.
Bij Vijverberg Advocaten & Adviseurs begrijpen we dat wetswijzigingen zoals deze impact kunnen hebben op uw organisatie en uw werknemers. Heeft u vragen over hoe deze wijzigingen uw organisatie kunnen raken? Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies.