Masterscriptie van staatssecretaris Maeijer ongeldig verklaard
Heeft staatssecretaris Maeijer plagiaat gepleegd bij het schrijven van haar masterscriptie? Die vraag wierp BNR Nieuwsradio eind vorig jaar onverwachts op. De nieuwszender had de scriptie van Maeijer door plagiaatscanner Turnitin gehaald. BNR concludeerde dat de staatssecretaris bij het schrijven van haar scriptie mogelijk honderden fragmenten uit andere bronnen had gekopieerd, zonder correct de bron te vermelden of op juiste wijze te citeren.
Dit leidde tot een onderzoek naar de scriptie van Maeijer door de examencommissie van de Erasmus School of Law van de Erasmus Universiteit. Hier behaalde Maeijer in 2009 haar master International & European Public Law. Recent bleek dat de examencommissie haar masterscriptie nu ongeldig heeft verklaard.
Hoe zit dat?
De examencommissie heeft de scriptie van Maeijer dus zestien jaar na dato ongeldig verklaard. Hoe kan dat? Op basis van artikel 7.12b, eerste lid, onder a van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW) moet de examencommissie instaan voor de kwaliteit van de tentamens en examens van de opleiding. Dit betekent dat de examencommissie in de gaten moet houden of de tentamens van het gewenste niveau zijn. Ook moet de examencommissie ervoor zorgen dat het behalen van een tentamen een goede reflectie is van de kennis en vaardigheden die een student hoort te hebben. Op basis van deze taak heeft de examencommissie de bevoegdheid om een tentamen ongeldig te verklaren als een student het tentamen niet op eerlijke wijze heeft gehaald. Dit is het geval bij fraude, waar plagiaat ook onder valt. Bij plagiaat heeft een student onjuist of onvolledig verwezen naar bronnen. Niet iedere vorm daarvan is gelijk plagiaat; er moet wel sprake zijn van een bepaalde omvang en ernst.
Staatssecretaris Maeijer heeft zelf een verklaring gepubliceerd waarin zij aangeeft dat haar scriptie ongeldig is verklaard. Het lijkt er dus op dat de examencommissie haar bevoegdheid uit artikel 7.12b van de WHW heeft ingezet, waarschijnlijk wegens plagiaat.
Geen verjaringstermijn
Het komt wel vaker voor dat een examencommissie besluit een tentamen of scriptie ongeldig te verklaren wegens plagiaat. De examencommissie kan deze bevoegdheid ook inzetten nadat het diploma al aan de student is uitgereikt. De WHW bevat op dit punt dus geen verjaringstermijn. Het is wel uitzonderlijk dat een scriptie na zoveel jaar nog ongeldig wordt verklaard. De examencommissie heeft in dit geval waarschijnlijk zwaar laten meewegen dat het tolereren van plagiaat zou afdoen aan de waarde van een diploma aan de Erasmus Universiteit. Uit de verklaring lijkt te volgen dat Maeijer berust in het oordeel van de examencommissie en dat zij daar verder geen rechtszaak van maakt.
En nu?
Nu haar scriptie ongeldig is verklaard, heeft Maeijer met terugwerkende kracht niet voldaan aan de vereisten voor het verkrijgen van haar mastergraad. Dat betekent niet direct dat zij haar titel van meester in de rechten verliest; het college van bestuur van de Erasmus Universiteit moet namelijk eerst een officieel besluit nemen om haar mastergraad in te trekken.
De kans bestaat dat het niet zo ver zal komen. Maeijer geeft in haar verklaring aan dat ze in gesprek is met de examencommissie over het schrijven van een nieuwe scriptie. Zo’n zestien jaar na het afronden van haar studie moet Maeijer dus opnieuw de collegebanken in.