Deliveroo-bezorgers zijn geen zzp’ers maar hebben een arbeidsovereenkomst
Eindelijk is daar de langverwachte uitspraak in de Deliveroo-zaak (ECLI:NL:HR:2023:443). In de zaak die al vanaf 2018 loopt heeft de Hoge Raad 24 maart eindelijk antwoord gegeven op de vraag of de bezorgers bij Deliveroo of als ZZP’er werken.
In het kort de Deliveroo-zaak
De bezorgers van Deliveroo werkten als zelfstandig ondernemer op basis van een ‘overkomst van opdracht’ bij de bezorgingsdienst. De vakbond FNV was het niet eens met deze kwalificatie en vond dat bezorgers een arbeidsovereenkomst hadden met Deliveroo. De FNV begon een procedure bij de kantonrechter.
Zowel de kantonrechter als het Hof waren het eens met de FNV. Zij oordeelden dat de bezorgers een arbeidsovereenkomst hebben. Deliveroo was het daar niet mee eens en ging in cassatie bij de Hoge Raad. Deliveroo vindt dat sprake is van een overeenkomst van opdracht omdat de bezorgers niet verplicht worden om een opdracht uit te voeren en hun diensten kunnen ruilen. Ook kunnen de bezorgers tot aan het bezorgen de opdracht stoppen, waarmee zij de vrijheid hebben om werkzaamheden al dan niet te verrichten.
Geen zelfstandige ondernemers
De Hoge Raad houdt de uitspraak van het Hof in stand. De bezorgers van Deliveroo zijn dus werknemers op arbeidsovereenkomst en dus geen zelfstandige ondernemers.
De Hoge Raad oordeelt dat alle omstandigheden van het geval meegenomen moeten worden. Zo is onder andere van belang of de werknemer zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt. Het Hof heeft geoordeeld dat hoewel de bezorgers de vrijheid hebben om al dan niet opdrachten zelf uit te voeren, dit niet in de weg staat aan een arbeidsovereenkomst is. Het gaat namelijk mede om wat in de praktijk gebeurt. Zo wordt bij Deliveroo bijvoorbeeld wel de mogelijkheid gegeven om diensten door een ander te laten uitvoeren, maar gebeurt dit in de praktijk zelden.
Het is dus niet enkel van belang welke bepaling is opgenomen op papier. Wanneer in de overeenkomst van opdracht bedingen staan die doen vermoeden dat er een overeenkomst van opdracht is, kan de praktische uitvoering, ondanks de bedingen maken dat er toch sprake is van een arbeidsovereenkomst.
Vaker arbeidsovereenkomsten
De praktische invulling die gegeven wordt aan de overeenkomst van opdracht, kan de doorslag geven of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht. Dit betekent dat er op dit moment meer mensen eigenlijk een arbeidsovereenkomst hebben dan het aantal ZZP’ers doet vermoeden.
Het gevolg van de HR-uitspraak kan zijn dat in de toekomst meer overeenkomsten van opdracht als arbeidsovereenkomst beoordeeld zullen worden.