Opzegging met instemming
Hoewel het in de praktijk minder vaak voorkomt, kunt u aan uw werknemer vragen of hij instemt met de opzegging van zijn arbeidsovereenkomst. Als hoofdregel geldt namelijk dat de werkgever de arbeidsovereenkomst van de werknemer alleen rechtsgeldig kan opzeggen met instemming van de werknemer. Met deze wijze van beëindiging van de arbeidsovereenkomst, is geen tussenkomst van het UWV of de kantonrechter nodig.
Herroepingsrecht
De werknemer die instemt met de opzegging van zijn arbeidsovereenkomst, heeft het recht zijn instemming binnen veertien dagen na die instemming te herroepen. Als de werknemer een beroep doet op het herroepingsrecht, wordt de opzegging ongedaan gemaakt. De werkgever is verplicht de werknemer binnen twee werkdagen na de instemming schriftelijk te wijzen op het herroepingsrecht. Wanneer de werkgever dit nalaat, geldt een verlengde herroepingsrecht van drie weken.
Verschil met ontslag met wederzijds goedvinden
Zowel bij opzegging met instemming van de werknemer als bij beëindiging met wederzijds goedvinden, komen de werkgever en de werknemer samen overeen de arbeidsovereenkomst te beëindigen. Toch bestaat er een aantal belangrijke verschillen tussen deze twee wijzen van beëindiging.
Voor opzegging met instemming is – anders dan bij beëindiging met wederzijds goedvinden – een redelijke grond vereist. Ondanks dit vereiste, staat het ontbreken van een redelijke grond niet in de weg aan een rechtsgeldige opzegging van de arbeidsovereenkomst. Wel zou het ontbreken van een redelijke grond er eerder toe kunnen leiden dat de werknemer een beroep doet op zijn herroepingsrecht.
Verder bent u als werkgever bij een opzegging met instemming verplicht de transitievergoeding te betalen. Bij beëindiging met wederzijds goedvinden is dit niet het geval, maar wordt dit vaak wel afgesproken in de vaststellingsovereenkomst.
Omdat de arbeidsovereenkomst bij opzegging met instemming op initiatief van de werkgever wordt beëindigd, heeft de werknemer recht op een WW-uitkering als hij aan de daarvoor geldende voorwaarden voldoet. Bij ontslag met wederzijds goedvinden moet dan expliciet uit de vaststellingsovereenkomst volgen dat de arbeidsovereenkomst op initiatief van de werkgever wordt beëindigd om het recht op een WW-uitkering te behouden.
Vragen of hulp nodig?
Heeft u vragen of heeft u hulp nodig? Onze advocaten en adviseurs kunnen uw vragen beantwoorden en u voorzien van juridische bijstand. Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: 079 - 3631919.
Advies nodig?
Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.