Natuurbeschermingsrecht

Het natuurbeschermingsrecht is een essentieel onderdeel van het omgevingsrecht, dat zich richt op de bescherming van natuurgebieden, dier- en plantensoorten (flora en fauna) en houtopstanden in Nederland. Het natuurbeschermingsrecht bestaat onder meer uit de implementatie van Europese richtlijnen zoals de Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn, en Nederlandse milieuregels. Sinds 1 januari 2024 is het natuurbeschermingsrecht via de Aanvullingswet natuur Omgevingswet onderdeel van het stelsel van de Omgevingswet. Provincies spelen hierin een centrale rol, maar ook gemeenten en andere overheidsinstanties worden geconfronteerd met vraagstukken die vragen om zorgvuldige afwegingen en deskundige juridische ondersteuning.

Flora- en fauna-activiteit 

Een belangrijk element uit het nieuwe Natuurbeschermingsrechtstelsel is de flora en fauna-activiteit. De Omgevingswet bepaalt dat een flora- en fauna-activiteit een activiteit is met mogelijke gevolgen voor van nature in het wild levende dieren of planten. Het is verboden om zonder omgevingsvergunning een flora- en fauna-activiteit te verrichten, voor zover het gaat om een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen geval.

Een actueel voorbeeld van zo’n aangewezen geval is het opzettelijk vangen of opzettelijk verstoren in hun natuurlijk verspreidingsgebied van de wolf. De voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft geoordeeld dat de provincie Utrecht voorlopig nog geen gebruik mag maken van de vergunning die is verleend voor het vangen en verdoven van één specifieke wolf in de omgeving Leusden, omdat de vergunningverlener nog niet voldoende gemotiveerd heeft waarom ingrijpen met de voorgestelde middelen (vangen, verdoven, zenderen en verstoren) noodzakelijk is. 

De terugkeer van de wolf in Nederland laat zien hoe uitdagend het kan zijn om natuurbescherming en openbare veiligheid in balans te brengen. Met strikte regels rondom beschermde diersoorten is een zorgvuldig voorbereid en goed gemotiveerd besluit essentieel. Het gaat in hoofdlijnen om het vinden van een balans tussen enerzijds het belang van natuurbescherming en anderzijds het belang van de openbare veiligheid. 
Andere relevante vraagstukken die aan bod kunnen komen bij beschermde plant- en diersoorten zijn:

  • Is sprake van een flora en fauna-activiteit, en welke verplichtingen vloeien daaruit voort?
  • Welke regels gelden er ten aanzien van een specifieke beschermde plant- en/of diersoort?
  • Wanneer is een vergunning verplicht, en welke beoordelingsregels gelden?
  • Hoe motiveert u uw besluiten, bijvoorbeeld in complexe situaties, bijvoorbeeld bij beschermde diersoorten zoals de wolf?
  • Hoe waarborgt u de openbare veiligheid zonder natuurbeschermingsregels te overtreden?

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen

Onze advocaten en adviseurs combineren diepgaande kennis van het natuurbeschermingsrecht met jarenlange ervaring in het adviseren en procederen voor decentrale overheden. Wij denken met u mee over strategische oplossingen, begeleiden u bij vergunningverleningen en ondersteunen u in procedures. Actuele kennis van bijvoorbeeld de strenge regels rondom de wolf of andere beschermde soorten stelt ons in staat om u snel en praktisch verder te helpen. Bij ons kunt u rekenen op juridisch advies dat is afgestemd op de specifieke uitdagingen waar uw organisatie voor staat.

Wij bieden onder meer ondersteuning bij:

  • Het beoordelen van vergunningen voor flora- en fauna-activiteiten;
  • Het uitvoeren van juridische analyses en onderzoeken;
  • Het voeren van bezwaar- en beroepsprocedures;
  • Het meedenken bij het ontwikkelen van beleid dat rekening houdt met natuurbescherming én maatschappelijke belangen.

Neem vrijblijvend contact met ons op om te bespreken hoe wij uw organisatie kunnen ondersteunen bij vraagstukken op het gebied van natuurbeschermingsrecht. Samen zorgen we ervoor dat u goed voorbereid bent op uw taken en verantwoordelijkheden.

Advies nodig?

Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Ontvang onze publicaties

Volg ons op social media