Cursus Gemeentewet & Awb voor niet-juristen
Of je nu bezig bent met ruimtelijke ordening, sociaal beleid, openbare orde of handhaving: als medewerker bij een gemeente krijg je vroeg of laat te maken met de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht. Het is daarom nuttig om over basiskennis van deze wetten te beschikken, ook als je geen jurist bent. Zo kun je beleid en besluiten beter opstellen en kun je effectiever samenwerken met de juridische afdeling. In deze cursus maken we je wegwijs in de beginselen van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht.
Cursusdetails
Dit bedrag is exclusief btw en inclusief cursusmateriaal, lunch en consumpties.
Inhoud
In een dag behandelen we de hoofdlijnen van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht. We beginnen met een stukje staatsrecht: de inrichting van het Nederlandse staatsbestel en de hiërarchie in wetgeving van de verschillende bestuurslagen. Aan de hand van de Gemeentewet zoomen we vervolgens in op de structuur van de gemeentelijke organisatie; welke taken en bevoegdheden hebben de gemeenteraad, de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders en hoe verhouden zij zich tot elkaar?
Vervolgens pakken we de Algemene wet bestuursrecht erbij. We bespreken de vraag wat het bestuursrecht inhoudt en hoe het zich onderscheidt van andere rechtsgebieden. Daarbij gaan we in op de drie b’s uit de Algemene wet bestuursrecht: bestuursorgaan, besluit en belanghebbende. Ook kijken we naar de wijze waarop besluiten tot stand komen en welke mogelijkheden burgers hebben om op te komen tegen besluiten. Zij doen bijvoorbeeld vaak een beroep op de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Ook die beginselen bespreken we tijdens de cursus.
Aan het einde van de cursus heb je een algemeen beeld van de gemeentelijke organisatie en de beginselen van het bestuursrecht. Deze kennis kun je direct toepassen in je dagelijkse werk.
Na afloop van de cursus:
- heb je een algemeen beeld van de Nederlandse staatsinrichting;
- ben je op de hoogte van de structuur van de gemeentelijke organisatie wat betreft positie, taken en inrichting;
- weet je welke wetten voorrang hebben op andere wet- en regelgeving;
- weet je welke bevoegdheden de verschillende organen van de gemeente hebben;
- heb je een algemeen beeld van wat het bestuursrecht is;
- kun je op een basisniveau werken met de belangrijkste begrippen uit het bestuursrecht;
- weet je hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen;
- begrijp je hoe de bezwaar- en beroepsprocedure in zijn werk gaat;
- heb je basiskennis van de algemene beginselen van behoorlijk bestuur.
Doelgroep
Deze cursus is gericht op medewerkers van gemeenten die geen jurist zijn. De cursus is zeer geschikt als introductie voor nieuwe, niet-juridisch geschoolde medewerkers van gemeentes.
Programma
- De drie bestuurslagen van Nederland en hun onderlinge verhouding
- De positie en inrichting van de gemeentelijke organisatie
- De taken en bevoegdheden van gemeenteraad, college van B&W en burgemeester
- Introductie in het bestuursrecht
- De begrippen besluit, bestuursorgaan en belanghebbende
- De totstandkoming van gemeentelijke besluiten
- De bezwaar- en beroepsprocedure
- De algemene beginselen van behoorlijk bestuur
Werkwijze
De docenten van deze cursus zijn Joram de Gans en Roos Jeninga. Als bestuursrechter en juridisch adviseur bestuursrecht heeft Joram veel kennis van de Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht. Roos heeft als juridisch adviseur bestuursrecht ruime kennis van het algemeen bestuursrecht. Tijdens de cursus is er alle ruimte om je praktijkvragen te stellen en om ervaringen met elkaar te delen. Na afloop van de cursus ontvang je een deelnamecertificaat.
Locatie
La Vie Meeting Center
Sint Jacobsstraat 61
3511 BP Utrecht
Incompanycursus
Wij kunnen deze of andere cursussen ook incompany verzorgen. De cursus wordt afgestemd op de specifieke opleidingsbehoefte en toegesneden op de organisatie. Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen je graag.