Wmo 2015
De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) legt de verantwoordelijkheid voor zorg en ondersteuning bij gemeenten. Gemeenten moeten ervoor zorgen dat inwoners die dat nodig hebben zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen en kunnen deelnemen aan de samenleving. Dit brengt complexe juridische vraagstukken met zich. Wij ondersteunen gemeenten met deskundig juridisch advies en procesvertegenwoordiging.
Advisering regelgeving
De Wmo 2015 verplicht gemeenten tot het opstellen van verordeningen waarin het beleid en de uitvoering van de wet worden geregeld. Wij adviseren over de juridische houdbaarheid van verordeningen en beleidsregels, en helpen bij het opstellen of herzien ervan. Ook ondersteunen wij bij de invulling van het begrip ‘maatwerkvoorziening’ en van de juridische kaders rondom algemene voorzieningen.
Besluitvorming en bezwaarprocedures
De uitvoering van de Wmo 2015 leidt regelmatig tot juridische procedures, bijvoorbeeld bij afwijzing van een aanvraag of geschillen over de omvang van de geboden ondersteuning. Wij ondersteunen gemeenten bij het nemen van juridisch houdbare besluiten en vertegenwoordigen gemeenten in bezwaar- en beroepsprocedures bij de rechtbank en de Centrale Raad van Beroep.
Inkoop en subsidiëring van Wmo-diensten
De inkoop en financiering van Wmo-diensten vragen om een zorgvuldige juridische aanpak. Wij adviseren gemeenten over de keuze tussen subsidie en inkoop, het opstellen van contracten met zorgaanbieders en het naleven van aanbestedingsregels. Daarnaast bieden wij ondersteuning bij geschillen over contractvoorwaarden.
Met onze expertise op het gebied van de Wmo 2015 helpen wij gemeenten om hun verantwoordelijkheden juridisch zorgvuldig en effectief uit te voeren. Heeft u een juridisch vraagstuk over de Wmo 2015? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Advies nodig?
Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.