Nieuwe regels dwingen Uber Eats tot verandering

Na alle ontwikkelingen rondom flexwerk is nu ook Uber Eats overstag. Het bedrijf maakt bekend te stoppen met de inhuur van zzp’ers. Aanleiding voor dit besluit is de aangekondigde aanpak van schijnzelfstandigheid. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst dit harder aanpakken. Dat dwingt bedrijven ertoe hun werkrelaties met zelfstandigen opnieuw te beoordelen. 

Deliveroo

In een zaak tegen branchegenoot Deliveroo oordeelde de Hoge Raad dat de zzp’ers die zij inhuurden feitelijk in loondienst waren. Zij hadden dus een arbeidsovereenkomst. Het feit dat zij op papier een overeenkomst van opdracht hadden, deed daar niets aan af. Wezen gaat namelijk voor de schijn.

Uit het Deliveroo-arrest volgt dat voor de kwalificatie van een arbeidsovereenkomst alle omstandigheden van het geval in onderling verband bezien van belang zijn. In deze uitspraak geeft de Hoge Raad een tiental gezichtspunten die daarbij kunnen worden meegenomen. 

Deze uitspraak heeft gevolgen voor de gehele branche. Uber Eats is de laatste maaltijdbezorger die er daarom voor kiest om niet meer met zzp’ers te werken. De druk op bedrijven om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, zal waarschijnlijk de komende tijd verder toenemen. 

Wilt u meer informatie over schijnzelfstandigheid? Of advies over het op de juiste wijze inzetten van zelfstandig professionals? Neem dan contact op met onze advocaten of adviseurs.