Bovenwettelijke uitkeringsaanspraken
Bovenwettelijke uitkeringen zijn aanvullende uitkeringen die bovenop de wettelijke WW-uitkering gelden voor bepaalde werknemers. Deze uitkeringen zijn vastgelegd in cao's of specifieke regelingen. De Cao Gemeenten, Cao SGO, Cao Rijk, Cao Provinciale Sector en de Bovenwettelijke werkloosheidsregeling Nederlandse Universiteiten zijn voorbeelden van cao’s en regelingen die aanspraak kunnen geven op een bovenwettelijke uitkering. Een bovenwettelijke uitkering biedt extra financiële ondersteuning bij ontslag, bovenop de standaard WW-uitkering. Een bovenwettelijke uitkering is bedoeld om het inkomensverlies van werknemers verder te compenseren.
Wanneer heb je recht op een bovenwettelijke uitkering?
Om in aanmerking te komen voor een bovenwettelijke uitkering, moet de werknemer voldoen aan specifieke voorwaarden die zijn vastgelegd in de cao of de daarvoor geldende regeling binnen de sector. De belangrijkste criteria hebben vaak betrekking op:
- De reden voor ontslag: meestal komt een werknemer in aanmerking voor een bovenwettelijke uitkering bij gedwongen ontslag buiten zijn schuld zoals bij reorganisaties. Het recht op een bovenwettelijke uitkering is vaak afhankelijk van de reden voor het ontslag.
- De duur van het dienstverband: hoe langer iemand in dienst is geweest, hoe langer de aanspraak op een bovenwettelijke uitkering doorgaans bestaat.
- Het recht op WW: het recht op een bovenwettelijke uitkering is vaak gekoppeld aan het recht van de werknemer op een reguliere WW-uitkering.
Duur bovenwettelijke uitkering
De duur van de bovenwettelijke uitkering hangt af van de specifieke regeling die van toepassing is. In veel gevallen sluit de bovenwettelijke uitkering aan op de wettelijke WW-duur. Zo kan de bovenwettelijke uitkering de wettelijke WW-uitkering aanvullen, beginnen na afloop van de maximale WW-duur of een combinatie daarvan.
Hoogte bovenwettelijke uitkering
De hoogte van de bovenwettelijke uitkering varieert per sector en regeling, maar is doorgaans gebaseerd op het laatst verdiende salaris. Vaak vult de bovenwettelijke uitkering de WW-uitkering aan tot een bepaald percentage van het laatstverdiende loon.
Meer weten over bovenwettelijke uitkeringen? Neem contact met ons op.
Advies nodig?
Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.