Als een lopend vuurtje: bekendmaking van besluiten
Een besluit treedt niet in werking voordat het bekend is gemaakt. In Update 2003/6 bespraken wij het belang van de datum van bekendmaking voor de aanvang van de beroepstermijn. Gelet op de ontwikkelingen met betrekking tot de verplichting om algemeen verbindende voorschriften (hierna: avv) digitaal bekend te maken en de vereenvoudiging van de wijze van bekendmaking van besluiten van een gemeenschappelijke regeling (hierna: GR), nemen wij dit onderwerp weer onder de loep voor zover het betrekking heeft op decentrale overheden.
Bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften
Decentrale overheden nemen hun avv meestal op in verordeningen en nadere regels. Op 1 januari 2014 is de Wet elektronische bekendmaking inwerking getreden. Hiermee is voor decentrale overheden de verplichting ontstaan om avv elektronisch bekend te maken door middel van de Gemeenschappelijke Voorziening voor Officiële Publicaties (GVOP) dan wel door middel van een eigen elektronisch gemeenteblad (artikel 139 Gemeentewet), elektronisch provinciaal blad (artikel 136 Provinciewet) of elektronisch waterschapsblad (artikel 73 Waterschapswet). Dit vergemakkelijkt de toegankelijkheid tot avv voor burgers.
Bekendmaking van besluiten van algemene strekking, niet zijnde algemeen verbindende voorschriften
De bekendmaking van besluiten van decentrale overheden die niet tot een of meer belanghebbenden zijn gericht (zoals beleidsregels, andere besluiten van algemene strekking die geen avv zijn), geschiedt door kennisgeving van het besluit of van de zakelijke inhoud ervan in een van overheidswege uitgegeven blad of een dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad, dan wel op een andere geschikte wijze (artikel 3:42, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht). Gemeenten kunnen dus het besluit om bijvoorbeeld een gebied aan te wijzen waar het verbod om te kamperen niet geldt op elektronische wijze bekendmaken of in een huis-aan-huisblad publiceren. Elektronisch bekendmaken van dit soort besluiten mag alleen plaatsvinden in een van overheidswege uitgegeven blad, zoals een gemeenteblad, provinciale bladen of waterschapsblad. Publicatie van een besluit op de website van een overheidsorganisatie staat niet gelijk aan de bekendmaking van een besluit (zie ABRvS 4 maart 2015, ECLI: NL:RVS:2015:646).
Bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften in een GR en van de GR zelf
Een GR kon tot 1 januari 2015 alleen avv bekendmaken via haar deelnemers. Doordat de datum van bekendmaking van het betreffende avv tussen de deelnemers onderling kon verschillen, trad dit pas in werking nadat de laatste deelnemer van de GR het had bekendgemaakt. Hier kon soms meer tijd mee gemoeid zijn dan van tevoren was ingeschat. Vanaf 1 januari 2015 is vanwege dit nadeel artikel 32ja Wet gemeenschappelijke regelingen (hierna: Wgr) in werking getreden. Dit artikel maakt het voor een GR mogelijk om een eigen digitaal publicatieblad te hebben waarin avv bekend kunnen worden gemaakt. Het betreffende avv treedt dan op de gewenste datum in werking voor alle deelnemers van de GR.
De regel voor de bekendmaking van de GR zelf is met ingang van 1 januari 2015 ook gewijzigd. Voorheen gold de bepaling dat de besturen van de deelnemers op de gebruikelijke wijze zorg droegen voor de bekendmaking van de regeling. Met ingang van 1 januari 2015 wordt de regeling bekendgemaakt door kennisgeving van de inhoud daarvan in de Staatscourant (artikel 26 Wgr). De regeling treedt in werking op de in de regeling aangewezen dag.
Aandachtspunten
- Uiterlijk twee jaar na een fusie van gemeenten dienen voor het gehele gebied de gemeentelijke voorschriften bekend te zijn gemaakt.
- Gemeenschappelijke regelingen worden door kennisgeving van de inhoud daarvan in de Staatscourant bekend gemaakt.
- Ingeval niet rechtsgeldig is bekendgemaakt, doe dit dan alsnog.
- Het melden van een besluit op de gemeentelijke website voldoet niet aan de wettelijk voorgeschreven wijze van bekendmaken.
- De datum van bekendmaking is bepalend voor de aanvang van de beroepstermijn.
- De inwerkingtreding kan met terugwerkende kracht geschieden, indien het niet in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel of het vertrouwensbeginsel.
Vragen?
Heeft u vragen naar aanleiding van deze update? Onze juristen helpen u graag verder. Bel ons via: 079 - 363 19 19 of mail naar info [at] vijverbergadvocaten [dot] nl.