Wet gedeeltelijk arbeidsgeschikten
Als een werknemer 104 weken of langer ziek is en in de toekomst weer (gedeeltelijk) kan werken, maar met dat werk niet meer dan 65% van zijn oude loon kan verdienen, komt hij meestal in aanmerking voor een WGA-uitkering (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten). Dit geldt voor werknemers die gedeeltelijk of volledig, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Om recht te hebben op een WGA-uitkering moet de werknemer aan vier voorwaarden voldoen: hij moet verzekerd zijn, de wachttijd van 104 weken moet zijn doorlopen, er moet sprake zijn van gedeeltelijke of volledige arbeidsongeschiktheid die niet duurzaam is en er mag geen uitsluitingsgrond van toepassing zijn.
Loongerelateerde uitkering
De WGA-uitkering begint doorgaans met een loongerelateerde uitkering. Een werknemer heeft hier recht op als hij vanwege arbeidsongeschiktheid niet meer dan 65% van zijn oude loon kan verdienen of volledig arbeidsongeschikt is, maar niet duurzaam. Daarnaast moet de werknemer voldoen aan de zogeheten "wekeneis". Dat houdt in dat hij in de laatste 36 weken voor de eerste ziektedag minstens 26 weken één uur per week gewerkt moet hebben. Heeft de werknemer vóór zijn arbeidsongeschiktheid een WW-uitkering ontvangen, dan kan hij ook aan deze eis voldoen. Voldoet een werknemer niet aan deze eis, dan krijgt hij direct een loonaanvullingsuitkering in plaats van een loongerelateerde uitkering. De duur van de loongerelateerde uitkering is maximaal 24 maanden.
Loonaanvullingsuitkering
Een werknemer komt in aanmerking voor een loonaanvullingsuitkering als hij niet langer recht heeft op een loongerelateerde uitkering en aan één van de volgende voorwaarden voldoet:
- Hij is volledig, maar niet duurzaam arbeidsongeschikt, en kan in de toekomst waarschijnlijk meer dan 20% van zijn oude loon verdienen.
- Hij kan vanwege zijn arbeidsongeschiktheid 65% of minder van zijn oude loon verdienen, maar hij verdient ten minste de helft van de restverdiencapaciteit (wat hij volgens een arbeidsdeskundige zou kunnen verdienen).
Als de werknemer niet voldoet aan de wekeneis voordat hij arbeidsongeschikt raakte, heeft hij ook recht op een loonaanvullingsuitkering in plaats van een loongerelateerde uitkering.
Vervolguitkering
Voldoet de werknemer niet aan de inkomenseis die geldt voor een loonaanvullingsuitkering? Dan komt hij in aanmerking voor een vervolguitkering zodra het recht op een loongerelateerde uitkering is vervallen.
Advies nodig?
Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.