Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten
Een werknemer ontvangt een IVA-uitkering (Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) als hij maximaal 20% van zijn oude loon kan verdienen en de verwachting is dat dit in de toekomst niet verandert. Dit betekent dat de werknemer volledig en duurzaam arbeidsongeschikt is.
Arbeidsongeschiktheid is duurzaam als sprake is van een medisch stabiele of verslechterende situatie waarin herstel is uitgesloten. Dit houdt in dat er met een hoge mate van zekerheid is vastgesteld dat de gezondheidstoestand van de werknemer niet zal verbeteren en mogelijk zelfs zal verslechteren. Van duurzame arbeidsongeschiktheid is ook sprake als op lange termijn slechts een kleine kans op herstel bestaat.
De beoordeling of iemand duurzaam arbeidsongeschikt is, gebeurt via een verzekeringsgeneeskundig onderzoek. De verzekeringsarts beoordeelt of de werknemer nu en in de toekomst bijna of helemaal niet meer kan werken.
Om recht te hebben op een IVA-uitkering, moet de wachttijd van 104 weken zijn verstreken. Ook mag er geen uitsluitingsgrond van toepassing zijn.
Hoogte IVA-uitkering
De hoogte van de IVA-uitkering wordt, net als bij de WGA, gebaseerd op het WIA-maandloon. Dit is het sociaal verzekeringsloon (SV-loon) dat de werknemer verdiende in het jaar voorafgaand aan zijn arbeidsongeschiktheid, gedeeld door 12. Het WIA-dagloon wordt berekend door het SV-loon te delen door 261 dagen en vermenigvuldigd met 21,75 voor een volledige werkweek. De uitkering is 75% van het WIA-maandloon. De hoogte van de uitkering is gemaximeerd op basis van het maximum dagloon. Dat maximum kan twee keer per jaar worden geïndexeerd.
Daarnaast heeft de werknemer recht op 8% vakantiegeld, dat jaarlijks in mei wordt uitbetaald. Ook ontvangen WIA-gerechtigden jaarlijks een Tegemoetkoming arbeidsongeschikten.
Advies nodig?
Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.