Personeelsvertegenwoordiging
Binnen een organisatie met minder dan 50 werknemers, is het op basis van de Wet op de ondernemingsraden niet verplicht een medezeggenschapsorgaan in te stellen. Bestaat wel de wens om medezeggenschap vorm te geven binnen de organisatie? Dan is het mogelijk om een personeelsvertegenwoordiging (PVT) op te richten. Een personeelsvertegenwoordiging is binnen deze kleine organisatie dan het medezeggenschapsorgaan.
Oprichting en vorm
Naast de vrijwillige keuze om een PVT in te stellen, is er ook een aantal cao’s waarin de verplichting is neergelegd om een PVT in te stellen. Ook wordt een PVT ingesteld wanneer meer dan de helft van de werknemers hierom vraagt. Een PVT heeft minstens drie leden. Artikel 35c Wet op de ondernemingsraden (WOR) bepaalt dat de leden via schriftelijke stemming worden gekozen.
Rechten personeelsvertegenwoordiging
In artikel 35c WOR zijn de rechten van de PVT beschreven. Onderstaand een korte beschrijving van deze rechten.
1. Adviesrecht
Wanneer besluiten worden genomen over belangrijke onderwerpen, dan vraagt de bestuurder advies aan de PVT. Het advies van de PVT moet nog van invloed kunnen zijn op het besluit. Er is in ieder geval sprake van adviesrecht wanneer minstens een kwart van de medewerkers wordt geconfronteerd met:
⦁ een wijziging in arbeid of arbeidsvoorwaarden, of;
⦁ verandering van hun baan.
De werkgever is niet verplicht om het advies op te volgen. Wel moet de werkgever het advies serieus overwegen.
2. Instemmingsrecht
Het voorgenomen besluit moet ter instemming aan de PVT worden voorgelegd wanneer een werkgever regels wil veranderen met betrekking tot de werktijden, arbeidsomstandigheden of het ziekteverzuim
3. Informatierecht
De werkgever moet actief informatie verstrekken aan de personeelsvertegenwoordiging. De PVT moet schriftelijk informatie delen over pensioenen.
Over de algemene gang van zaken, het financieel beleid en het sociaal beleid mag de bestuurder mondeling informatie verstrekken aan de PVT.
4. Faciliteiten
Naast de inhoudelijke rechten heeft de PVT ook rechten op het gebied van noodzakelijke faciliteiten. De leden van de PVT moeten de werkzaamheden voor de PVT in werktijd kunnen uitvoeren en gebruik kunnen maken van de technische voorzieningen waarover de ondernemer kan beschikken. Voor beraad en training moet de bestuurder doorbetaalde vrije uren beschikbaar stellen zodat de leden van de PVT deze activiteiten niet in eigen tijd hoeven doen. Anders dan bij de ondernemingsraad is er geen wettelijk minimum aantal uren vastgelegd.
Advies en hulp
Vijverberg Advocaten & Adviseurs is gespecialiseerd in het ondersteunen bij het instellen van een personeelsvertegenwoordiging en bij het uitoefenen van hun rechten. Vraagt u zich af hoe u een recht op de juiste wijze kunt uitoefenen? Wij kunnen u met raad en daad bijstaan. Neem vrijblijvend contact met ons op.
Advies nodig?
Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.