Samenwerking tussen bestuurder en ondernemingsraad

Het kan gebeuren dat in de samenwerking tussen de bestuurder en de ondernemingsraad een geschil ontstaat. De OR kan van mening zijn dat hij instemmingsrecht heeft met betrekking tot een bepaald besluit. Ook kan de OR vinden dat hij onvoldoende informatie heeft ontvangen om goed te kunnen adviseren. Wat is de wijze waarop zulke geschillen het beste opgelost kunnen worden?

De middelen van de wet

Hoewel een oplossing in den minne in veel gevallen wenselijk is, bevat artikel 36 WOR een algemene geschillenregeling. Deze regeling bepaalt dat, wanneer verplichtingen niet worden nagekomen, zowel ondernemer als ondernemingsraad zich kunnen wenden tot de kantonrechter. Als alternatief bestaat de vrijwillige bemiddeling/advisering van de Bedrijfscommissie. De weg van de Bedrijfscommissie kan worden bewandeld voordat een procedure bij de kantonrechter wordt gestart. 

Wanneer er wordt afgeweken van een advies van de OR, kan de OR naar de Ondernemingskamer. Als er helemaal geen advies is gevraagd kan de ondernemingsraad zowel naar de kantonrechter als de Ondernemingskamer. 

Alternatieve vormen

In de praktijk worden geschillen vaak in onderling overleg opgelost. Vaak gebeurt dit door bemiddeling van een derde partij. Deze vorm van bemiddeling of mediation kent geen procedures waardoor partijen eigen invulling kunnen geven aan het traject. Het gehele traject valt of staat vaak met de intentie van de partijen om tot een oplossing te komen. 

Binnen een ondernemingsovereenkomst is vaak al geregeld hoe partijen omgaan met geschillen. Partijen zijn verplicht zich aan deze gemaakte afspraken te houden. Hierin kan ook afgesproken zijn dat het de bedrijfscommissie is die bemiddelt bij geschillen. 

Advies en hulp

Mede gelet op toekomstige samenwerkingen tussen bestuurder en ondernemingsraad is het belangrijk om geschillen goed op te lossen. De juridische procedures zijn hierbij vaak niet de meest efficiënte manier voor. Vijverberg Advocaten is gespecialiseerd in het bijstaan van ondernemers en ondernemingsraden die in conflict zijn met elkaar. Vijverberg kan daarbij ondersteunen in het te kiezen traject. Als het conflict tot een juridische procedure leidt kan Vijverberg ondernemer en ondernemingsraad in raad en daad bijstaan. 

Vragen? Of advies nodig? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Advies nodig?

Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde referentieprojecten

Strategisch adviseur medezeggenschap aan de slag bij rijksdienst

Strategisch adviseur medezeggenschap aan de slag bij rijksdienst

Een rijksdienst moet als gevolg van politieke besluitvorming binnen drie jaar fuseren met twee andere onderdelen van die rijksdienst. De onderdelen moeten bovendien forse krimptaakstellingen realiseren voordat de fusie tot stand komt. Om die reden…
Training georganiseerd overleg en medezeggenschap

Training georganiseerd overleg en medezeggenschap

Een gemeenschappelijke regeling beschikt over een eigen ondernemingsraad en een commissie voor georganiseerd overleg. De werkgever heeft behoefte aan verdieping van de kennis van bevoegdheden van deze medezeggenschapsorganen. Vijverberg organiseert een verdiepende maatwerktraining van één…
Training medezeggenschap

Training medezeggenschap

De directie van een zelfstandig bestuursorgaan lijdt onder een stroef verlopend overleg met de ondernemingsraden. Voor de HRM-adviseurs en juristen die het overleg met de OR-en voorbereiden wordt een maatwerktraining verzorgd over de rechten en…

Ontvang onze publicaties

Volg ons op social media