Adviesrecht OR

Het adviesrecht is één van de belangrijkste rechten die een ondernemingsraad (OR) heeft. Met dit recht is vastgelegd dat de OR om advies moet worden gevraagd bij bepaalde besluiten binnen de organisatie. In artikel 25 van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) staat een lijst met onderwerpen opgesomd waarbij de ondernemingsraad adviesrecht heeft.

Dit zijn bijvoorbeeld:

  • een belangrijke wijziging in de organisatie van de onderneming, dan wel in de verdeling van bevoegdheden binnen de organisatie;
  • een wijziging van de vestigingsplaats van de organisatie;
  • overdracht van de zeggenschap over de organisatie of een onderdeel daarvan;
  • het vestigen van, dan wel het overnemen of afstoten van de zeggenschap over, een andere organisatie;
  • het beëindigen van de werkzaamheden van (een deel van) de organisatie;

Wanneer de ondernemingsraad betrekken?

Een OR moet betrokken worden op het moment dat er binnen de organisatie het voornemen bestaat om een besluit te nemen over één van de onderwerpen die genoemd zijn in artikel 25 WOR. Er is sprake van een voorgenomen besluit wanneer het voornemen voldoende concreet is. Het advies van de OR moet nog een wezenlijke invloed kunnen hebben op het uiteindelijk te nemen besluit.

Het adviesrecht ziet in ieder geval op ‘belangrijke’ besluiten. Of een besluit belangrijk is, is vaak onderwerp van discussie. In de regel kan als uitgangspunt worden genomen dat onderwerpen die niet alledaags voorbij komen vaak worden gezien als belangrijk. Hetzelfde geldt voor besluiten die ingrijpende gevolgen hebben voor (een deel van) de organisatie. 

Inhoud adviesaanvraag

In de adviesaanvraag moet de OR worden voorzien van de noodzakelijke informatie om te kunnen komen tot een gewogen advies. In ieder geval moet in de adviesaanvraag zijn opgenomen:

  • Wat de inhoud is van het voorgenomen besluit;
  • Welke beweegredenen tot het voorgenomen besluit hebben geleid;
  • Welke gevolgen er te verwachten zijn voor het personeel;
  • Welke maatregelen er worden getroffen om de gevolgen voor de werknemers op te vangen.

Advies en hulp bij belangrijke besluiten

Het is verstandig om in een vroegtijdig stadium deskundige hulp in te schakelen. Twijfelt u of voor een voorgenomen besluit advies moet inwinnen bij de OR of op welke wijze u het advies moet vragen? Vijverberg kan u begeleiden in het proces. Het voeren van overleg met de OR behoort tot onze expertise. Wij kunnen u helpen en adviseren om het besluit goed tot uitvoering te brengen. 

Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: 079 - 3631919.

Advies nodig?

Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde referentieprojecten

Strategisch adviseur medezeggenschap aan de slag bij rijksdienst

Strategisch adviseur medezeggenschap aan de slag bij rijksdienst

Een rijksdienst moet als gevolg van politieke besluitvorming binnen drie jaar fuseren met twee andere onderdelen van die rijksdienst. De onderdelen moeten bovendien forse krimptaakstellingen realiseren voordat de fusie tot stand komt. Om die reden…
Training georganiseerd overleg en medezeggenschap

Training georganiseerd overleg en medezeggenschap

Een gemeenschappelijke regeling beschikt over een eigen ondernemingsraad en een commissie voor georganiseerd overleg. De werkgever heeft behoefte aan verdieping van de kennis van bevoegdheden van deze medezeggenschapsorganen. Vijverberg organiseert een verdiepende maatwerktraining van één…
Training medezeggenschap

Training medezeggenschap

De directie van een zelfstandig bestuursorgaan lijdt onder een stroef verlopend overleg met de ondernemingsraden. Voor de HRM-adviseurs en juristen die het overleg met de OR-en voorbereiden wordt een maatwerktraining verzorgd over de rechten en…

Ontvang onze publicaties

Volg ons op social media