Instemmingsrecht OR
Wanneer de bestuurder een besluit wil nemen over een van de onderwerpen die genoemd staan in artikel 27 van de Wet op de Ondernemingsraden (WOR), dan moet hij de ondernemingsraad (OR) om instemming vragen. De onderwerpen in artikel 27 WOR zien op besluiten over het personeels- of sociaal beleid.
Mogelijkheden ondernemingsraad
De OR heeft verschillende mogelijkheden wanneer hij een voorgenomen besluit voorgelegd krijgt. Hij kan:
- met het besluit instemmen;
- het besluit inhoudelijk laten wijzigen voordat instemming wordt verleend;
- geen instemming verlenen.
Geen instemming gevraagd
Als er een besluit is genomen dat gaat over een regeling die genoemd staat in de limitatieve lijst van artikel 27 zonder dat instemming is gevraagd, kan de OR het besluit tegenhouden. Dit doet de OR door schriftelijk aan de bestuurder mee te delen dat het besluit nietig is omdat er geen instemming is verleend. Dit moet gebeuren binnen een maand nadat de OR kennis heeft genomen van het genomen besluit. Geeft een OR niet binnen een maand aan dat het besluit nietig is? Dan wordt ervan uitgegaan dat de OR instemt met het besluit. De uitvoering van het besluit kan in dat geval doorgaan.
Geen instemming verleend
Wanneer een ondernemingsraad in zijn geheel niet instemt met het voorgenomen besluit, kan het besluit in beginsel niet genomen worden. Toch heeft de bestuur de mogelijkheid om vervangende instemming te krijgen. De bestuurder moet aan de kantonrechter vragen om deze instemming. Wanneer de bestuurder deze instemming krijgt is hij vrij om het voorgenomen besluit alsnog te nemen.
Advies en hulp bij wijzigingen in personeels- of sociaal beleid
Het is belangrijk om de OR om instemming te vragen bij wijzigingen op personeels- of sociaal beleid. Mocht u twijfelen of instemming van de OR vereist is, dan adviseren wij u graag. Bel voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek: 079 - 3631919.
Advies nodig?
Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.