De bestuursstructuur van de bedrijfsvoeringsorganisatie is vergelijkbaar met die van een gemeenschappelijk orgaan (enkelvoudig bestuur). De bedrijfsvoeringsorganisatie heeft daarentegen dan wel weer rechtspersoonlijkheid, net zoals een openbaar lichaam.
Voor welke taken is de bedrijfsvoeringsorganisatie geschikt?
De bedrijfsvoeringsorganisatie is bestemd voor uitvoerende en bedrijfsvoeringstaken, bijvoorbeeld op het gebied van personeel, informatievoorziening, organisatie, financiën, administratie, communicatie en huisvesting (zogenaamde PIOFACH taken). Bij uitvoeringstaken kun je denken aan het opleggen van belastingaanslagen en het invorderen van belastingen, groenvoorziening, afvalinzameling, gemeentereiniging, leerlingenvervoer en het uitvoeren van de Leerplichtwet.
De gedachte is dat taken op het gebied van bedrijfsvoering naar hun aard, “vanwege hun beleidsneutrale karakter” niet vragen om een zware bestuurlijke aansturing. Dat geldt ook voor uitvoeringstaken die geen of een geringe beleidsmatige component hebben. Voor een slagvaardige aansturing van de organisatie is tegelijkertijd wel rechtspersoonlijkheid vereist.
Wie kan de bedrijfsvoeringsorganisatie instellen?
Aan een bedrijfsvoeringsorganisatie kunnen uitsluitend colleges deelnemen zodat sprake is van een zogenaamde collegeregeling. De regeling mag alleen worden getroffen “ter behartiging van de sturing en beheersing van ondersteunende processen en van uitvoeringstaken van de deelnemers.”
Dit is een belangrijke beperking waaruit blijkt dat het niet de bedoeling is dat in de bedrijfsvoeringsorganisatie beleidsmatige keuzes worden gemaakt. Beleidsmatige keuzes horen thuis bij een gemeente of een openbaar lichaam.
Vragen?
Twijfelt u of de bedrijfsvoeringsorganisatie de meest geschikte samenwerkingsvorm is? Mail ons of bel 079 - 3631919. Wij adviseren u graag over de (on)mogelijkheden.