In de Wet op de Ondernemingsraden (WOR) zijn naast het adviesrecht en het instemmingsrecht de volgende rechten toegekend aan de ondernemingsraad: het overlegrecht, initiatiefrecht en het informatierecht. Wat houden deze rechten in?
Overlegrecht
Minimaal twee keer per jaar is de bestuurder verplicht om de algemene gang van zaken in de organisatie met de OR te bespreken. Dit is vastgelegd in artikel 24 WOR.
Initiatiefrecht
De OR mag tijdens de overlegvergaderingen, maar ook daarbuiten, voorstellen doen over onderwerpen die hij wil bespreken. De raad mag tijdens de vergadering mondeling zijn initiatief indienen en zijn ingenomen standpunt motiveren. Buiten de vergaderingen om kan de OR schriftelijk en gemotiveerd een bepaald onderwerp aan de bestuurder voorleggen om dit later tijdens de overlegvergadering te bespreken.
Informatierecht
Via het informatierecht is de OR bevoegd om informatie te vragen over alle relevante zaken die spelen binnen de onderneming. De OR heeft buiten de informatie die hij relevant acht voor zijn werkzaamheden, ook recht op bepaalde basisinformatie. Deze informatie is opgenomen in artikel 31 WOR.
In artikel 31a WOR en 31b WOR is de financieel-economische en sociale informatie genoemd die de ondernemer twee keer per jaar aan de ondernemingsraad verplicht moet overhandigen. Dit zijn bijvoorbeeld de verwachtingen en plannen voor komende jaren en het voornemen om deskundig advies in te roepen.
Tot slot moet de OR van een onderneming van minstens 100 werknemers geïnformeerd worden over de beloningsstructuur van het bestuur en de raad van commissarissen.
Advies en hulp
Vijverberg Advocaten & Adviseurs is gespecialiseerd in het ondersteunen van ondernemingsraden bij het uitoefenen van hun rechten. Vraagt u zich af hoe u een recht op de juiste wijze kunt uitoefenen? Of is de ondernemingsraad van mening is dat hij beperkt wordt in zijn rechten? Wij kunnen u met raad en daad bijstaan. Neem vrijblijvend contact met ons op.