Tijdelijk huisverbod

Wanneer iemand zich schuldig maakt aan huiselijk geweld of kindermishandeling, kan de burgemeester op basis van de Wet tijdelijk huisverbod een huisverbod opleggen. Dit verbod is bedoeld om verdere escalatie te voorkomen en alle betrokkenen tijdelijk rust en veiligheid te bieden.

Het opleggen van een huisverbod is een ingrijpende maatregel en vraagt om zorgvuldige besluitvorming. Voor gemeenten betekent dit een intensief proces: in korte tijd moet veel informatie worden verzameld, en als de uithuisgeplaatste een voorlopige voorziening aanvraagt, behandelt de rechtbank deze binnen drie dagen. Dit betekent dat juridische stukken snel en zorgvuldig moeten worden opgesteld en ingediend.

Wat houdt een tijdelijk huisverbod in?

Bij een tijdelijk huisverbod moet de betrokkene direct de woning verlaten en mag hij of zij tien dagen lang niet terugkeren. Ook is contact met de partner en eventuele kinderen verboden. In deze periode wordt hulpverlening op gang gebracht en probeert Veilig Thuis een partnergesprek te organiseren om veiligheidsafspraken te maken.

Uit de rechtspraak blijkt dat als binnen de eerste tien dagen geen veiligheidsafspraken kunnen worden gemaakt, het gevaar onverminderd aanwezig wordt geacht. Dit kan een reden zijn voor verlenging. Dat kan tot maximaal 28 dagen. Ook een herhaald huisverbod is mogelijk, mits er nieuwe feiten en omstandigheden zijn.

Huisverbod: geen straf, wel ingrijpend

Een tijdelijk huisverbod is een bestuursrechtelijke maatregel en geen straf. Dit betekent dat de gemeente geen waarheidsvinding hoeft te doen, maar het besluit wél moet baseren op concrete aanwijzingen van ernstig en onmiddellijk gevaar. Zorgvuldige dossiervorming en motivering zijn essentieel om juridische risico’s te voorkomen.
Overtreding van een huisverbod is wél strafbaar. Een betrokkene die zich niet aan het verbod houdt, kan een gevangenisstraf tot twee jaar of een taakstraf krijgen. De rechter kan daarnaast aanvullende maatregelen opleggen, zoals een straatverbod.

Preventief huisverbod

De wet biedt ook de mogelijkheid tot een preventief huisverbod. Dit kan bijvoorbeeld worden opgelegd als er een gegronde vrees bestaat voor escalatie, zoals bij een aangekondigde echtscheiding in een situatie met een voorgeschiedenis van huiselijk geweld. Feiten en signalen uit het heden en verleden spelen hierbij een belangrijke rol.

Rechtsbescherming bij een tijdelijk huisverbod

Tegen een besluit van de burgemeester kan geen bezwaar worden gemaakt. De uithuisgeplaatste kan echter wel direct beroep instellen bij de rechtbank en een voorlopige voorziening aanvragen. Hoewel het om een bestuursrechtelijke zaak gaat, wordt het beroep behandeld door de familierechter, en gelden er enkele afwijkende procedurele regels.

Onze juridische ondersteuning

Het opleggen van een huisverbod vraagt om een snelle en nauwkeurige aanpak. Gemeenten moeten binnen zeer korte termijnen besluiten nemen en juridische stukken aanleveren bij de rechtbank. Dit kan betekenen dat als op vrijdag een voorlopige voorziening wordt aangevraagd, de zitting al op maandag plaatsvindt.

Onze advocaten en juristen kunnen u ondersteunen bij:

Wij beschikken over uitgebreide kennis van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Wet tijdelijk huisverbod, en zorgen ervoor dat uw besluit juridisch sterk onderbouwd is.

Neem direct contact met ons op: 079 - 3631919 of mail ons.

Spoedhulp: 24/7 ondersteuning bij tijdelijk huisverbod

In spoedsituaties moeten stukken soms binnen enkele uren bij de rechtbank worden ingediend. Wij bieden gemeenten de mogelijkheid om een spoedhulpregeling af te sluiten. Daarmee zijn wij 24/7 bereikbaar en kunnen wij snel handelen.

Wilt u meer weten over deze mogelijkheid? Neem contact op met onze specialisten via 079 - 3631919 of mail ons.

Advies nodig?

Bel ons: 079-3631919 of stuur een mail. Wij helpen u graag.

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde referentieprojecten

(spoed)procedures op het terrein van de Wet tijdelijk huisverbod

Vijverberg biedt uitkomst bij (spoed)procedures op het terrein van de Wet tijdelijk huisverbod

Een gemeente krijgt te maken met (spoed)procedures in het kader van de Wet tijdelijk huisverbod en heeft deskundige juridische ondersteuning nodig. Op 1 januari 2009 is de Wet tijdelijk huisverbod in werking getreden. Een gemeente…
Maatwerk voor gemeente bij afhandeling tijdelijke huisverboden

Maatwerk voor gemeente bij afhandeling tijdelijke huisverboden

De gemeente Amstelveen krijgt te maken met onverwachte drukte die het gevolg is van het verzorgen van de afhandeling van tijdelijke huisverboden van haar omliggende gemeenten. Er is daarom op korte termijn behoefte aan extra…

Ontvang onze publicaties

Volg ons op social media