Wanneer de overheid schade heeft veroorzaakt door haar handelen, kan zij hiervoor aansprakelijk worden gesteld. Een onrechtmatige handeling van de overheid wordt een onrechtmatige overheidsdaad genoemd. Een onrechtmatige overheidsdaad kan op twee manieren ontstaan. Allereerst is sprake van een onrechtmatige overheidsdaad als een bestuursorgaan een besluit neemt, dat achteraf onrechtmatig is. Ook kan sprake zijn van een onrechtmatige overheidsdaad als gevolg van een onrechtmatige feitelijke handeling van een bestuursorgaan, zoals het verstrekken van onjuiste informatie. Daarnaast moet worden voldaan aan de overige voorwaarden van een onrechtmatige daad. Het bestuursorgaan moet hebben gehandeld in strijd met een geschreven of ongeschreven rechtsnorm. Degene die de schade heeft geleden moet daadwerkelijk beschermd worden door de geschonden rechtsnorm. Tot slot moet er sprake zijn van causaal verband tussen de handeling en de geleden schade.
Een bestuursorgaan kan ook rechtmatig handelen en toch schadeplichtig zijn. Dit is het geval wanneer de overheid in de uitoefening van haar publieke taak schade veroorzaakt die niet voor rekening van de benadeelde hoort te komen. Voor meer informatie over rechtmatig handelen en toch schadeplichtig zijn, verwijzen wij naar onze pagina over Nadeelcompensatie en planschade.
Heeft u vragen over overheidsaansprakelijkheid? Onze advocaten en adviseurs helpen u graag. Neem contact op met onze specialisten: 079 - 3631919 of mail ons.