Let op: een waarschuwing is niet altijd een besluit!
Burgemeester en Wethouders van Amsterdam sturen een brief aan Perfect Housing, een bedrijf dat werkzaam is op het terrein van bemiddeling in huurhuizen. In deze brief wordt een officiële waarschuwing gegeven op grond van artikel 13 van de Verordening op de woning- en kamerbemiddelingsbureaus 2006. Perfect Housing houdt zich volgens B&W niet aan de regels uit de verordening op grond waarvan aan bepaalde maximale huurbedragen moet worden vastgehouden en op grond waarvan de eigenaar van het pand altijd schriftelijke toestemming moet geven voor het bemiddelen of verhuren van een woonruimte. Het is mogelijk om de vergunning in te trekken als een bedrijf zich niet houdt aan de regels uit de verordening. Zover is het in casu nog niet: Perfect Housing krijgt slechts een schriftelijke waarschuwing. In de verordening is een wettelijke grondslag te vinden voor deze waarschuwing. Is er sprake van een besluit in de zin van de Algemene wet bestuursrecht? Alleen als het een besluit is, kan bezwaar worden gemaakt tegen de waarschuwing. De rechtbank Amsterdam deed op 21 december 2010 (LJN BP7651) uitspraak in deze zaak.
Achtergrond
Voordat we de uitspraak van de rechtbank bekijken, zetten we op een rij hoe rechters eerder oordeelden over het karakter van waarschuwingen: wel of geen besluit? Je kunt twijfelen aan het karakter omdat het de vraag is of een brief waarin een waarschuwing is opgenomen, rechtsgevolg heeft. Je zou de brief ook kunnen zien als informatie aan de overtreder, zonder dat daar meteen rechtsgevolgen aan vast zitten. Zie je het zo, dan is er geen sprake van een besluit.
Uit eerdere jurisprudentie weten we dat het van belang is om te kijken of er een wettelijke grondslag voor de waarschuwing is. Als er geen wettelijke grondslag is, is er geen sprake van een rechtsgevolg, en dus geen sprake van een besluit. Zie hierover recent ABRvS 20 april 2011, LJN BQ1888. Deze uitspraak bevestigt eerdere jurisprudentie; zie ABRvS 18 januari 2006, LJN AU9822. In het geval van Perfect Housing is er echter wel sprake van een wettelijke grondslag voor de schriftelijke waarschuwing: in de betreffende verordening van de gemeente Amsterdam is deze te vinden.
Onder omstandigheden wordt een waarschuwing gebaseerd op een wettelijke grondslag wel als een besluit gezien. Zie bijvoorbeeld CRvB 5 januari 2009, AB 2009. B&W geven een waarschuwing aan een bijstandsgerechtigde omdat hij niet voldoet aan de inlichtingenplicht. De Maatregelenverordening Wet werk en bijstand geeft een wettelijke grondslag voor het geven van een schriftelijke waarschuwing bij het niet nakomen van de inlichtingenplicht. De waarschuwing vormt in dit geval een noodzakelijke voorwaarde voor het nemen van verdere sanctiebesluiten. Daarom is er sprake van een besluit. De bijstandsgerechtigde kan bezwaar maken tegen deze waarschuwing.
Terug naar de casus
Nu terug naar het geval van Perfect Housing. Is de waarschuwing die gebaseerd is op een verordening, een besluit? B&W zien hun waarschuwing niet als een besluit: zij verklaren het ingestelde bezwaar niet-ontvankelijk. Hebben zij daarin gelijk? De rechtbank zegt dat het college van B&W het bij het rechte eind heeft. De waarschuwing berust weliswaar op een bevoegdheid in een regeling (de verordening), maar in de systematiek van deze regeling is het niet meer dan een vaststelling door het bestuursorgaan dat een overtreding is begaan. Perfect Housing kan later bezwaar maken tegen het besluit waarbij zijn vergunning wordt ingetrokken. Mocht het tot zo’n procedure komen, dan kan de bezwaarde op dat moment ook aan de orde stellen of de waarschuwing al dan niet terecht was.
Conclusie
- Heeft een schriftelijke waarschuwing geen wettelijke grondslag, dan is er geen sprake van een besluit. Er kan geen bezwaar worden gemaakt tegen de waarschuwing.
- Heeft een schriftelijke waarschuwing een wettelijke grondslag, en is de waarschuwing niet meer dan een vaststelling dat een overtreding is begaan, dan is er geen sprake van een besluit. Er kan geen bezwaar worden gemaakt tegen de waarschuwing.
- Heeft een schriftelijke waarschuwing een wettelijke grondslag, en is de waarschuwing een noodzakelijke voorwaarde voor verdere handhavingsbesluiten, dan is er sprake van een besluit. Er kan wel bezwaar worden gemaakt tegen de waarschuwing.