Publicaties

Advies AG over werkrelatie Uber-chauffeurs: ‘persoonlijk ondernemerschap’ van beperkte betekenis

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Sydney Hertog Op 30 september 2024 heeft Advocaat-Generaal De Bock advies uitgebracht naar aanleiding van prejudiciële vragen die het hof Amsterdam aan de Hoge Raad heeft gesteld…

Beëindiging arbeidsovereenkomst met zwangere werkneemster tijdens proeftijd

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Marije Joosse Sluiten werkgever en werknemer een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd die langer dan zes maanden duurt, of een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, dan kan er in…

Uitspraak Hoge Raad: reken structurele overuren mee in het vakantieloon

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Helin Cardakli De Hoge Raad heeft een belangrijke uitspraak gedaan over de vraag of een werkgever de overwerkvergoedingen, die werknemers regelmatig ontvangen, mee moet rekenen in het…

Hoge Raad: dynamisch incorporatiebeding bij overgang van onderneming gaat mee over

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Liselotte Straathof Bij een overgang van onderneming gaan de rechten en plichten die op het moment van overgang voortvloeien uit de arbeidsovereenkomst kortgezegd over van de ‘oude’…

Welke maatregelen kun je als eigenrisicodrager voor de WW en WIA opleggen?

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Violette Moons De eigenrisicodrager voor de Werkloosheidswet (hierna: WW) of Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (hierna: Wet WIA) is verantwoordelijk voor de re-integratie van de oud-werknemer…

Waarom ambtenaren hun salarisstrook goed moeten controleren

Ambtenarenrecht
Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Liselotte Straathof Dat voor ambtenaren ook in het civiele arbeidsrecht een hogere maatstaf van integriteit geldt, volgt duidelijk uit de jurisprudentie. Zij zijn op grond van de…

Het afboeken van vakantiedagen van een zieke werknemer

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Sydney Hertog De meivakantie komt er weer aan. Een goed moment om nog eens uitgebreider terug te blikken op de uitspraak die de Hoge Raad eind 2023…

Opleidingen en studiekostenbedingen: een nieuwe uitspraak van de kantonrechter!

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Marije Joosse Op grond van art. 7:611a lid 2 BW moeten werkgevers sinds 1 augustus 2022 verplichte scholing kosteloos aanbieden. Studiekostenbedingen voor verplichte scholing zijn sindsdien nietig…

Ontslag in strijd met vrijheid van meningsuiting?

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Liselotte Straathof Een werknemer schrijft een boek over ervaringen die zij op het werk heeft opgedaan. Er ontstaat daarover onrust binnen het team. Kan de werknemer ontslagen…

Wat te doen bij een structureel te laat komende werknemer?

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Gina Geurtsen Als (overheids)werkgever is het van belang dat je kunt vertrouwen op je werknemers. Het kan echter voorkomen dat één van jouw werknemers herhaaldelijk te laat…

Ontvang onze publicaties