Publicaties

Reflecties op de Wet versterking waarborgfunctie Awb: het evenredigheidsbeginsel (2/3)

Bestuursrecht
Geschreven door: mr. Joram de Gans Op 30 juli 2024 heeft Vijverberg deelgenomen aan de internetconsultatie van het wetsvoorstel ‘Wet versterking waarborgfunctie Awb’. Dit wetsvoorstel heeft vooral tot doel om…

Evenredigheidstoetsing van formele wetten; neemt de rechter het voortouw in het beperken van het toetsingsverbod?

Bestuursrecht
Geschreven door: mr. Vanessa de Kruijf-Stellaard Op 1 maart 2023 doet de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (de Afdeling) twee uitspraken, die volgen op de conclusie van staatsraad…

De nieuwe evenredigheidstoets in de praktijk: de Afdeling stelt haar koers bij

Bestuursrecht
Geschreven door: mr. Mikel Remmerswaal De grote kamer van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) (hierna: de Afdeling) heeft op 2 februari 2022 drie uitspraken gedaan over…

De bestuursrechtelijke evenredigheidstoets: nieuw licht op rechterlijke toetsing aan evenredigheid bestuurlijke maatregelen?

Bestuursrecht
Geschreven door: Mikel Remmerswaal en mr. Vanessa de Kruijf-Stellaard De nasleep van de toeslagenaffaire houdt Nederland al maanden bezig. Ouders die recht hadden op kinderopvangtoeslag werden ten onrechte als fraudeur…

Handhaving van noodverordeningen

Bestuursrecht
De voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s hebben inmiddels allemaal noodverordeningen afgekondigd, ter uitvoering van de besluiten van de Minister voor Medische Zorg in verband met de coronacrisis. Hoe kan de…

Het recht op privacy en kentekenparkeren

Bestuursrecht
Bij het hanteren van een systeem waarbij het kenteken ingevoerd moet worden om het parkeergeld te kunnen voldoen, is geen sprake van een onrechtmatige inbreuk op het recht op privacy…

Goed geregeld: is uw regelgeving nog actueel?

Bestuursrecht
Regelgeving opstellen is een vak apart. Uitdagend, maar soms ook ingewikkeld. Als regelgeving eenmaal in werking is getreden, bepalen nieuwe prioriteiten het werk. Maar is de huidige regelgeving na verloop…

Dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

Bestuursrecht
Namens de staatssecretaris van VROM wordt besloten tot herziening en terugvordering van (teveel betaalde) huursubsidie. De belanghebbende maakt bezwaar en beleeft de daaropvolgende vijf jaar achtereenvolgens beroep, hoger beroep, opnieuw…

Afzien van handhavend optreden

Bestuursrecht
Ingevolge de jurisprudentie van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: AbRS) geldt dat alleen van handhavend optreden ten opzichte van een illegale situatie kan worden afgezien onder…

Ontvang onze publicaties