Publicaties

Welke maatregelen kun je als eigenrisicodrager voor de WW en WIA opleggen?

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Violette Moons De eigenrisicodrager voor de Werkloosheidswet (hierna: WW) of Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (hierna: Wet WIA) is verantwoordelijk voor de re-integratie van de oud-werknemer…

Het afboeken van vakantiedagen van een zieke werknemer

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Sydney Hertog De meivakantie komt er weer aan. Een goed moment om nog eens uitgebreider terug te blikken op de uitspraak die de Hoge Raad eind 2023…

Opzegging zonder toestemming UWV: toch géén billijke vergoeding voor de werknemer

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Marjelle Smit Een werknemer in dienst als pedagogisch medewerker van een kinderdagverblijf wordt op 8 oktober 2020 langdurig ziek. Op 11 oktober 2022 stopt de loondoorbetalingsverplichting tijdens…

De zomervakantie staat weer voor de deur: wat betekent dit binnen het arbeidsrecht? 

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. L isa van Roekel De zomer is gestart en daarmee de vakantieperiode. Vrijwel heel Europa kleurt weer groen op de kaart en de meeste coronaregels zijn van…

Werkgever, vergeet de no-riskpolis niet!

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Tessa Jaspers Slechts iets meer dan de helft van de werkgevers is op de hoogte van het bestaan van de no-riskpolis uit de Ziektewet (ZW). Dit betekent…

Werknemer voor aanvang dienstverband al ziek: ZW-uitkering niet voor rekening van de eigenrisicodrager!

Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Marjelle Smit Een werknemer die ziek uit dienst gaat en minder dan 104 weken ziek is, komt doorgaans in aanmerking voor een uitkering op grond van de…

Rol sanctiebeleid eigenrisicodragers bij weigeren WIA-uitkering

Ambtenarenrecht
Arbeidsrecht (overheid)
Moet UWV uit zichzelf beoordelen om een werknemer met een arbeidsongeschiktheidsuitkering een maatregel op te leggen wegens het niet naleven van zijn re-integratieverplichtingen als de werkgever daarom niet heeft gevraagd…

Geen arbeid maar toch loon

Arbeidsrecht (overheid)
Loon ontvangen zonder daarvoor te hoeven werken? Dat lijkt op het eerste gezicht een nogal bijzondere bepaling. Toch is het sinds 1 januari 2020 de nieuwe hoofdregel. Een arbeidsovereenkomst kenmerkt…

Wat zijn de ontslagmogelijkheden van een alcoholverslaafde werknemer?

Ambtenarenrecht
Arbeidsrecht (overheid)
Een werknemer verschijnt onder invloed van alcohol op het werk. Ook op het werk is hij regelmatig in het bezit van alcohol. Zijn werkgever spreekt hem hier meerdere keren op…

In stand houden slapend dienstverband toch slecht werkgeverschap?

Ambtenarenrecht
Arbeidsrecht (overheid)
Zeer recent, op 29 juli 2019, oordeelde de Kantonrechter Gelderland dat het niet opzeggen door de werkgever van de arbeidsovereenkomst met een blijvend arbeidsongeschikte werknemer en de weigering de transitievergoeding…

Ontvang onze publicaties