Hoge Raad vernietigt uitspraak inzake het verhalen van verkeersboetes op werknemers

Ambtenarenrecht

Wie betaalt de verkeersboetes van ambtenaren? Deze vraag was onderwerp van een eerdere update waarin wij een op dit punt belangrijke uitspraak van het Gerechtshof Den Haag uit 2006 bespraken. Zeer recent heeft ook de Hoge Raad in deze zaak uitspraak gedaan. De Raad kiest voor een andere benadering en vernietigt de uitspraak van het hof.

Uitspraak Hof

Op grond van artikel 7:661, lid 1, BW geldt dat de werknemer die schade toebrengt aan de werkgever, niet jegens de werkgever aansprakelijk is, tenzij de schade een gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid. Uit de omstandigheden van het geval kan echter anders voortvloeien.

Het Gerechtshof ’s-Gravenhage (LJN: AX1690) oordeelde dat deze bepaling meebrengt dat de werkgever een verkeersboete bij een snelheidsovertreding van minder dan 10 km/u niet kan verhalen op zijn werknemer, omdat dan in de regel geen sprake is van opzet of bewuste roekeloosheid. Dus de werknemer is in beginsel uitsluitend aansprakelijk voor snelheidsovertredingen van 10 km/u of meer. De Hoge Raad ziet dat in zijn uitspraak van 13 juni 2008 (LJN: BC8791) anders.

Uitspraak Hoge Raad

De Hoge Raad overweegt onder meer dat de redenering van het Hof leidt tot een niet te verklaren onderscheid tussen overtredingen die door de werknemer met de eigen auto zijn begaan en overtredingen die zijn begaan met de auto van de werkgever. De eerste overtredingen worden immers opgelegd aan de werknemer en zouden (altijd) voor rekening van de werknemer komen; de laatste overtredingen worden opgelegd aan de werkgever en zouden in beginsel voor rekening van de werkgever blijven. De Hoge Raad oordeelt dan ook dat in de verhouding werkgever-werknemer de hoofdregel van artikel 7:661, lid 1 BW (de werknemer is niet aansprakelijk) niet van toepassing is. Dit betekent dat de werkgever in beginsel alle door de werknemer veroorzaakte verkeersboetes (ook de “kleine” boetes) op hem kan verhalen.

Hoe zit dat bij ambtenaren?

Voor het civiele recht staat nu vast dat de werknemer in beginsel aansprakelijk is voor de door hem begane verkeersovertreding, ongeacht de verwijtbaarheid. In hoeverre werkt deze uitspraak door in het ambtenarenrecht? In onze update van april jl. (nummer 2008/3) wezen wij er op dat de rechtsregels uit het civiele recht niet zonder meer van toepassing zijn op de overheid. De verschillende overheidssectoren kennen immers eigen rechtspositiebepalingen voor het toerekenen van schade. De conclusie uit onze eerdere update - dat het van belang is dat u altijd eerst uw eigen rechtspositieregeling en eventuele aanvullende beleidsregels raadpleegt - blijft dan ook overeind.

Ontvang onze publicaties

Ontvang ons cursusaanbod

Volg ons op social media

Gerelateerde publicaties

Waarom ambtenaren hun salarisstrook goed moeten controleren

Ambtenarenrecht
Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Liselotte Straathof Dat voor ambtenaren ook in het civiele arbeidsrecht een hogere maatstaf van integriteit geldt, volgt duidelijk uit de jurisprudentie. Zij zijn op grond van de…

Het einde van de loonkloof tussen mannen en vrouwen in zicht?

Ambtenarenrecht
Arbeidsrecht (overheid)
Geschreven door: mr. Violette Moons Het is regelmatig in het nieuws: de loonkloof tussen mannen en vrouwen en dat deze maar niet kleiner lijkt te worden. Dit terwijl in de…

Eerdere publicaties

Ambtenarenrecht
Ambtenarenrecht

Latere publicaties